U ovo doba godine teško je odoljeti dobroj kapljici. Kad je riječ o vinu, Talijani ništa ne prepuštaju slučaju. U furlanskoj akademiji za obuku profesionalnih somelijera svatko može postati znalac u kušanju vina.
12:31 / 27.12.2021.
Autor: ADJ/D.M.
Objavljeno: 27. prosinca 2021., prije više od godinu dana
Autor: ADJ/D.M.
U ovo doba godine teško je odoljeti dobroj kapljici. Kad je riječ o vinu, Talijani ništa ne prepuštaju slučaju. U furlanskoj akademiji za obuku profesionalnih somelijera svatko može postati znalac u kušanju vina.
Colli Orientali, u srcu talijanske vinorodne regije Furlanije-Julijske krajine, ime je poznato ljubiteljima dobre kapljice kao oznaka kontroliranog podrijetla vrhunskih vina. Sad se ono povezuje i s mjestom gdje se na nov način pripovijeda o vinu i zemlji u kojoj ono nastaje. Shvaćajući bit različitih naglasaka na njegovu kvalitetu i konzumaciju, osnivači konzorcija Furlanski Colli Orientali i Ramandolo stavili su naglasak na isticanje uočavanja razlika, posebnosti i osobitih značajki svakog pojedinog zemljopisnog područja.
Oni na inovativan način pripovijedaju stare i nove vinske priče. Sve se njihove sorte grožđa i vina mogu upoznati i po želji dalje proučavati na 32 postaje Akademije kušanja, kojoj su, zbog namjere predstavljanja u širokim međunarodnim krugovima, dali ime Tasting Academy.
U tom su poslu od ključne važnosti tehničari, koji godinama prikupljaju sezonske rezultate u stručnom izvješću “Sezone i vrste grožđa”. Radi se o priručniku za rad i produbljivanje znanja o bogatstvu vinorodnog blaga toga dijela Italije. Ideju o pokretanju te publikacije suradnicima je iznio predsjednik konzorcija Paolo Valle početkom 2000., a konkretni rezultati vidljivi su od 2006. Taj raskošno uređeni ljetopis prikazuje trend svake vinske, meteorološke i agronomske godine na području od gotovo 2400 hektara vinograda, koji se pomno prate od cvatnje do berbe.
Ovaj potomak loze koja živi od vinarstva već više od pola stoljeća, uvijek ističe povijesnu važnost zajedničkog naziva zaštićene oznake Friuli Colli Orientali i Collio. Naime, nekad je taj zemljopisno jedinstveni brežuljkasti pojas pokrajine Udine austrijska granica administrativno dijelila na udinski Colli Orientali del Friuli i gorički Collio. Netko bi možda pomislio da oni tjeraju "mak na konac", no pravi poznavatelji vlastite regije znaju koliko je to bitno.
Jedan je od njih savjetnik i komunikator unutar Konzorcija Matteo Bellotto, koji kaže u pomalo pjesničkom stilu: "U ovome se kraju vino proizvodi više od dvije tisuće godina. Pred nama je izazov da se ta priča nastavi. To smo mi, to je naš život, a osobito naša zemlja. Vino je uspijevalo stoljećima slušati šutnju ovdašnjih ljudi, te je malo-pomalo iznijelo na vidjelo raznoliku grubost zemlje koja se gdjekad povlači u osamu, u kojoj se plovi kroz prazninu vrčeva između površine vina i riječi što se preko njega razmjenjuju. To, kao i mnogo toga drugoga, ovu zemlju čini neuništivom, jer je kadra pokazati ne samo svoju snagu, već i svoju krhkost."
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora