12:31 / 27.12.2021.

Autor: ADJ/D.M.

Furlanska vinska akademija

Furlanska vinska akademija

Furlanska vinska akademija

Foto: RAI TS / ADJ

U ovo doba godine teško je odoljeti dobroj kapljici. Kad je riječ o vinu, Talijani ništa ne prepuštaju slučaju. U furlanskoj akademiji za obuku profesionalnih somelijera svatko može postati znalac u kušanju vina.

Colli Orientali, u srcu talijanske vinorodne regije Furlanije-Julijske krajine, ime je poznato ljubiteljima dobre kapljice kao oznaka kontroliranog podrijetla vrhunskih vina. Sad se ono povezuje i s mjestom gdje se na nov način pripovijeda o vinu i zemlji u kojoj ono nastaje. Shvaćajući bit različitih naglasaka na njegovu kvalitetu i konzumaciju, osnivači konzorcija Furlanski Colli Orientali i Ramandolo stavili su naglasak na isticanje uočavanja razlika, posebnosti i osobitih značajki svakog pojedinog zemljopisnog područja.

Oni na inovativan način pripovijedaju stare i nove vinske priče. Sve se njihove sorte grožđa i vina mogu upoznati i po želji dalje proučavati na 32 postaje Akademije kušanja, kojoj su, zbog namjere predstavljanja u širokim međunarodnim krugovima, dali ime Tasting Academy. 

Furlanska vinska akademija

Furlanska vinska akademija

Foto: RAI TS / ADJ

U tom su poslu od ključne važnosti tehničari, koji godinama prikupljaju sezonske rezultate u stručnom izvješću “Sezone i vrste grožđa”. Radi se o priručniku za rad i produbljivanje znanja o bogatstvu vinorodnog blaga toga dijela Italije. Ideju o pokretanju te publikacije suradnicima je iznio predsjednik konzorcija Paolo Valle početkom 2000., a konkretni rezultati vidljivi su od 2006. Taj raskošno uređeni ljetopis prikazuje trend svake vinske, meteorološke i agronomske godine na području od gotovo 2400 hektara vinograda, koji se pomno prate od cvatnje do berbe. 

Furlanska vinska akademija

Furlanska vinska akademija

Foto: RAI TS / ADJ

Ovaj potomak loze koja živi od vinarstva već više od pola stoljeća, uvijek ističe povijesnu važnost zajedničkog naziva zaštićene oznake Friuli Colli Orientali i Collio. Naime, nekad je taj zemljopisno jedinstveni brežuljkasti pojas pokrajine Udine austrijska granica administrativno dijelila na udinski Colli Orientali del Friuli i gorički Collio. Netko bi možda pomislio da oni tjeraju "mak na konac", no pravi poznavatelji vlastite regije znaju koliko je to bitno.

Furlanska vinska akademija

Furlanska vinska akademija

Foto: RAI TS / ADJ

Jedan je od njih savjetnik i komunikator unutar Konzorcija Matteo Bellotto, koji kaže u pomalo pjesničkom stilu: "U ovome se kraju vino proizvodi više od dvije tisuće godina. Pred nama je izazov da se ta priča nastavi. To smo mi, to je naš život, a osobito naša zemlja. Vino je uspijevalo stoljećima slušati šutnju ovdašnjih ljudi, te je malo-pomalo iznijelo na vidjelo raznoliku grubost zemlje koja se gdjekad povlači u osamu, u kojoj se plovi kroz prazninu vrčeva između površine vina i riječi što se preko njega razmjenjuju. To, kao i mnogo toga drugoga, ovu zemlju čini neuništivom, jer je kadra pokazati ne samo svoju snagu, već i svoju krhkost."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!