Rukovet Vaniština stvaralaštva

vaništa2

 

Izniman kulturni događaj u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. “Rukovet” Josipa Vanište – u Akademijinim prostorima – odabir umjetnikovih projekata, crteža, kolaža, knjiga, pisama, eseja, ulja na platnu iz  60-ak godina stvaralaštva velikoga umjetnika.

O njima sam umjetnik JOSIP VANIŠTA, kaže: “Tu je velik raspon s momentima krize, nedoumice, nesigurnosti, ono sve što je tzv. moderno nije moderno iz uvoza, nego je nastalo na liniji stanovitog htijenja mladih ljudi koji su u tadašnjim prilikama pokušali nešto učiniti.”

Postav izložbe komentirao je i TONKO MAROEVIĆ, akademik : “Sve to postavljeno u nepravilnom križu Fabijanićevom kao neke vrsti postament na koji je mislilac, intelektualac slikom izgradio svoj specifičan, neponovljiv svijet.”

Projekt je to rađen samo za ovaj prostor i ovo vrijeme.

NENAD FABIJANIĆ, autor likovnog postava izložbe pojašnjava koncept: “Bez ikakvih pretenzija, to je sažimanje rada i života velikih mogućnosti, ne samo za njegov opus, nego sve koji se bave umjetnošću.”

Akademik Vaništa isiče kako su to sve njegovi tekstovi kojima govori o slikama, ljudima, krajevima kojima je prolazio.

Izlošci su u dijalogu s prošlošću, s velikim duhovnim učiteljima, kao i sa suputnicima, primjerice s Krležom, s našim trenutkom i s onima koji dolaze.

ANDREA ZLATAR VIOLIĆ, ministrica kulture opisala je Vaniština djela na slijedeći način: “Krenemo li gledati ove izloške, pratit će nas te oči, s pogledom koji je uprt u sve tajne stvaralaštva i postojanja svakoga od nas”.

Upravo u tomu i jest tajna velikih, svestranih umjetnika poput Josipa Vanište.

 

Izložba “Rukovet” Josip Vaništa, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, otvorena do 08.4.2014.