Kaštel Zrinskih – čuvar vrednota u srcu Gorskog kotara

 

U srcu Gorskog kotara, samo desetak kilometara od Delnica, nalazi se jedno od središta Kupske doline – Brod na Kupi. Mjesto se nalazi pokraj same granice sa Slovenijom te je okruženo rijekama Kupom i Kupicom. U samom središtu smješten je Kaštel koji je sredinom 17. stoljeća izgradio Petar Zrinski kao svoj dvor. Danas je obnovljen i preuređen u zavičajni muzej u kojemu se može nešto više saznati o njegovim bivšim vlasnicima, Zrinskim i Frankopanima, te o šumarstvu, lovu i ribolovu.

 

Novinarka: Maja Kobol

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

muzej1

 

Vozite li se cestom koja povezuje Zagreb i Rijeku, negdje na pola puta prolaziti ćete kroz Gorski Kotar. Svakako jedan od najljepših kutaka Hrvatske. Isprepleten šumama, brdima i brzim planinskim rječicama odlikuje se bogatim biljnim i životinjskim svijetom. Poželite li ga bolje upoznati, Muzej Kaštel Zrinskih svakako je mjesto koje morate posjetiti! Danas vas vodimo u jedan njegov dio koji je posvećen prekrasnim goranskim šumama. Kako su se tijekom povijesti koristile i istodobno čuvale šume Gorskoga kotara, prikazuje multimedijski postav šumarstva koji plastično ilustrira šumarski posao i drvno obrtništvo.

 

 

muzej3

 

Brojni alati korišteni u obradi drva i sječi šuma postavljeni su u svoja prirodna okruženja. Plastičnosti ilustracije pridonosi i zvučna kulisa ovoga postava. Posjetitelji tako mogu čuti pjev ptica, zvukove rada u šumi te svjedočiti raznim multimedijskim sadržajima. Posebna su zanimljivost, posebice za djecu, lutke postavljene u muzeju.

Muzej krije i zbirku posvećenu ribarstvu i lovu, jednako dobro osmišljenu, a stari i mladi rado se zaustave na samom ulazu muzeja da bi na kraju odigrali neku zanimljivu edukativnu igricu.

 

 

muzej2

 

Nakon toga, nezaobilazan je odlazak u obližnji hotel gdje vješta kuharica priprema specijalitete koji su karakteristični baš za Gorski kotar. Nakon razgledanja muzejskih eksponata, ovdje se s njima upoznavaju na jedan drugi, mnogo zanimljiviji način! Medaljoni od jelena umotani u pancetu, predstavljeni kao lovački ražnjić,  u umaku od šumskog voća, nikoga sigurno neće ostaviti ravnodušnim!