Jedna kravata sa stotinu lica

 

kravata2

 

Monumentalna kravata, dugačka oko 17 metara, na pročelju  Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji – originalan ulaz na izložbu “Sto lica kravata” slikarice Yasne Skorup Krneta.Globalno poznati element hrvatske i svjetske kulturne baštine, cijele je zime tu stajao kao simbol za kreativni hrvatski proizvod.

KATARINA MAŽURAN JUREŠIĆ, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma kaže: “Kad mi je umjetnica došla i predložila ideju da se poigramo s temom kravate, odmah sam je interpretirala na taj način što to za turizam znači, što to za Muzej turizma znači. Mislim da je ideja i igra potpuno  uspjela.”

Umjetnica osmišljava suvenir kravatu, koja može biti izložbeni objekt, ali i modni detalj. Svaka je drugačija, rukom oslikana i stoga unikatna. Kreira i tri ležaljke oblika kravate.  Prvu, inspiriranu Opatijom i njezinom vegetacijom, drugu, drvenu, kao produkt dizajn i treću, razigranih boja, ugodnu i mekanu. Izložene su i skice i prijedlozi raznih projekata. Jedan od njih je i neboder-kravata. Umjetnica YASNA SKORUP KRNETA govori o svojoj inspraciji: “Taj neboder kravata mogla bi biti jedna monumentalna građevina bilo gdje u Hrvatskoj koja bi na samom vrhu mogla imati pokretni restoran i galeriju koja bi pričala povijesnu priču o kravati.”

Tu je i zanimljiva galerija likova, u kojoj su mjesto našli slučajni prolaznici, ali i poznata lica estrade i politike. Yasna Skorup Krneta na originalan je način predstavila nešto što je kulturna baština ali i suvremeni simbol kojim se Hrvatska identificira u svijetu.