Gorenjski dvorac Khislstein, svjedok vremena

dvorac2

 

France Prešeren, Žiga Zois, Janez Bleiweis i Jakob Aljaž u 19.stoljeću u Gorenjskoj bili su glasnici buđenja nacionalne svijesti i upravo njima i  njihovom radu posvećena je jedna od soba u obnovljenom dvorcu Khislstein u Kranju.

Stalna izložba s naslovom Prelijepa Gorenjska (Prelepa Gorenjska)  nudi šetnju kroz tisuću petsto godina dugu povijest ovog područja. O njoj sve zna  MONIKA ROGELJ, kustosica Gorenjskog muzeja: “Predstavljena su različita razdoblja u kronološkom redosljedu, dakako s naglaskom na onim temama, koje su za Gorenjsku u pojedinom razdobljju bile značajne, po čemu se isticalo ovo područje i njegovi ljudi.”

Lijepo je prikazan srednji vijek i gorenjska naselja, koja su nastala u 13. stoljeću.

Izložba u dvorcu, što mu je sadašnji izgled i naziv sredinom 16. stoljeća dao njegov vlasnik Josef Khisl, kroz 12 epizoda vodi posjetitelje kroz razdoblje bavljenja trgovinom uz korištenje teretne stoke, topioničarstvo (fužinarstvo) i dobivanje željeza, sve do početaka industrije.

Jedna od dvorana pripovijeda priču o životu seoskog stanovništva i bogatoj riznici narodnog stvaralaštva.

A u zelenom ćemo salonu saznati kakav je bio život uglednih građana sredinom 19. stoljeća. Putovanje kroz povijest Gorenjske završava u 20. stoljeću.

Gorenjski muzej- stalna zbirka, Grad Khislstein, Kranj