Obitelj Molnár mađarska glazbena veza

 

Gyula Molnár  je jedan od najboljih mađarskih dixieland-glazbenika. Sa svojim orkestrom već točno pola stoljeća zabavlja ljubitelje dixieland-glazbe. Njegov sin Gábor Molnár, kao pjevač a capella član je najpoznatije grupe mađarske pop-glazbe Floo Moon. Premda su otac i sin afirmirani u različitim vrstama glazbe, njihova posvećenost i talent obojicu su učinili miljenicima publike.

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj: Zsolt Szél

 

molnar2

 

Gyula Molnár, utemeljitelj Molnar Dixieland Banda koji ove godine bilježi pedesetu godišnjicu ponajviše je poznat kao izvrstan glazbenik, koji je sa svojim orkestrom dobio brojne nagrade i stekao veliku popularnost. Kao završenog biologa-ornitologa zarobilo ga je i fotografiranje prirode, pa je i na tom području stekao slavu. Prije nekoliko godina objavljena mu je knjiga s naslovom Moja ravnica.

Obiteljski fotoalbum je barem isto toliko popularan. Kći Gyule Molnára danas radi kao biologinja, ali sin Gábor je naslijedio glazbeni talent svojih roditelja.

GYULA MOLNÁR, voditelj Molnár Dixieland Banda kaže: “Mnogi me pitaju jesam li kod kuće poučavao svoje dijete. Iskreno kažem da mu nisam ništa govorio. Niti „Sine, radi to ovako“ niti „Ne radi ovako“. Znao sam da ima dobre profesore. Radi ono što ti profesor kaže i bit će dobro! Paralelno sa sviranjem klarineta došlo je i sviranje saksofona. I sa mnom je bilo tako jer sam u djetinjstvu i ja učio svirati klarinet.”

molnar3

Iako vrstan svirač, kod Gábora je prevagnulo – pjevanje: “Tatino sviranje je jako teško dosegnuti, ali sam ipak pokušao slično svirati. Ipak je to Molnar Dixieland, ostanimo onda vjerni imenu.”

Život je tako htio da na kraju Gabor nije odabrao karijeru instrumentalista nego je sa svojim kolegama sa studija utemeljio pjevačku grupu a capella, to jest bez instrumentalne pratnje. Gábor kaže: “Tata je u ono vrijeme još mnogo odlazio svirati u inozemstvo i jednom se vratio s jednom pločom – Take Six – koja mi je bila potpuna novost. To je također jedna a capella grupa, sa šestoricom afroamerikanaca.”

Gyula se slaže da je njegov sin na odsjeku pjevanja i glazbe izbrusio solmizaciju i teroiju glazbe, nakon čega su počeli odlaziti i na svjetska natjecanja na kojima su osvajali prva mjesta.

 

molnar1

 

S grupom Fool Monn rade i najpoznatiji domaći pop-pjevači. Naravno, nije mogao izostati ni zajednički nastup oca i sina kojega Gábor komentira kao izvrnutu stvar: “Nije tako da orkestar prati jednog pjevača nego pjevači prate instrumentalnog solista. Po meni ovo je bila jedna jako dobra ideja.”

U zadnje vrijeme Gábor je izazvao pozornost s jednom neobičnom produkcijom. Popularizirajući Kodályevu metodu solmiziranjem, izveo je glavnu pjesmu jednog filma u šaljivom obliku. Komentirajući uspjeh te izvedbe, Gábor ističe: “Mislim da je i zbog toga postigla takav uspjeh jer nešto ovakvo još doista nitko nije učinio.”