Bojanje jaja u Bavarskoj – modernizacija tradicije

Kamo god idemo, – u ovo doba godine pisanice su glavne.  Nastaju u bojaonicama ka što je ova u okrugu Thannhausen.  Na šarenilu jaja neumorno radi čak trinaest djelatnica –  I to još od mjeseca siječnja!

 

Autorica: Anita Bach                                    

Kamera: Marco Affeld         

 

oestereier3

 

Markus i Inge Rothermel imaju obrt. Inge ga je preuzela od oca koji je 80-ih ovdje sagradi

halu. U nju je smjestio golem prokuhavač jaja i tekuće vrpce. U ovo doba godine jaja kupuju u regiji, pojašnjava Markus Rothermel vlasnik obrta: “Sve pokušavamo kupiti u regiji! Pola nam proizvodnje otpada na pružanje sitnih usluga. Dolaze nam mali obrtnici, donesu svoje proizvode da im ih obojimo. Ostala jaja – naša su jaja, kupujemo ih. Stiže svježa roba, ali mora malo odležati. A teško se ljušte jaja stara tek 7-10 dana! Zato  trebaju odležati i tada su idealna za kuhanje.”

 

 

oestereier4

 

Od jutra do večeri pune golemi prokuhavač. Svako jaje budno nadziru. Jaja idu na čvrste palete. Prolaz ima samo besprijekorna roba.

Inge Rothermel, pojašnjava proces bojanja: “Posuda je duga osam metara, dolje je vruća voda. Jaja su oko 12 minuta u vodenoj pari. Svi dobro znaju za taj naš postupak. Time dobivamo blagu konzistenciju.”

Svako je jaje čvrsto. Uzimaju samo jaja mladih koka. Ljuska im je tvrđa nego u starih koka i ne puca tako brzo. Skuhana se jaja hlade i opet šalju na bojanje. Svaki sat dovrše dvadeset tisuća jaja u šest boja. Bojaju ih šelakom koji je pomiješan s bojom za živežne namirnice.

 

oestereier5

 

Jakob Kiemer, peradar iz Allinga, kaže: “Razrjeđuje se alkoholom. Da bude lijepa boja. Postaju i trajno hermetički zatvorena. Traje najmanje 28 dana da naša boja posve prožme jaje. Tamno jaje uvijek ispada tamnije, a bijelo jaje postaje svjetlije, kao što vidimo iz priloženoga. Tako smeđe jaje postaje tamnocrveno, a bijelo jaje – izrazito žuto. Učinimo li obrnuto, lijepo se vidi da to jaje postaje ružičasto, a žuto  jaje – postane smeđe. Zato smeđa jaja bojamo u crvenu i narančastu boju! A za sve druge boje uzimamo samo bijela jaja.”