3D tisak, revolucija u medicini

 

3D1

 

Kako bi izradili dio lubanje koji nedostaje, na fakultetu Strojarstva u Mariboru najprije kompjutorski rekonstruiraju lubanju, a kopiju tog dijela otisnu trodimenzionalnim printerom.

Dr. IGOR DRSTVENŠEK profesor s Fakulteta strojarstva Sveučilišta u Mariboru objašnjava postupak:: “Obično to radimo na način da napravimo zrcalnu sliku lubanje i praktički napravimo  lubanju više simetričnu nego što je bila u stvarnosti.”

Zatim se napravi kalup za lubanjski usadak. Trodimenzionalan prikaz omogućava preciznu snimku nedostajućeg dijela lubanje.

Dr. Drstvenšek objašnjava prednosti u operacijskoj dvorani. Budući da je usadak već napravljen, on točno odgovara nedostajućem dijelu, uklapa se, što skraćuje postupak.

Tako izrađene lubanjske usatke neurokirurzi u mariborskom kliničkom centru već koriste. Posebne šablone, koje liječnicima omogućavaju preciznije umetanje proteza kod operacije kuka, još se razvijaju.

Dr. TOMAŽ TOMAŽIČ, ortoped dodaje: “Ideja vodilja je u činjenici da ako se operacija obavi precizno i ako je mehanika zgloba dobra, postoperativna rehabilitacija i funkcionalni rezultat kod bolesnika bitno su bolji.”

Čovjek se tako brže može vratiti svakodnevnim obavezama. Istodobno je nakon takve operacije rasklimavanje tog zgloba manje vjerojatno, iako se svaki umjetni zglob rasklima. Za sada je njegov rok trajanja od 15 i do 20 godina. Dr. Tomažić ističe kako se nadaju da će se, ovom metodom, u budućnosti to još poboljšati.

U Sloveniji stručnjaci poboljšavaju postupke i koštane usatke. U Kini već mogu od ljudskog tkiva otisnuti primjerice uho ili nos.