Venti per una

 

Venti1
“Venti per una” ili “20 za jednoga” simbolično je naslovljena izložba suvremene talijanske umjetnosti u zagrebačkim Klovićevim dvorima. Specifična je to selekcija u kojoj

talijanska kustosica Martina Corgnati izborom autora i radova oslikava recentnu produkciju u svih 20 talijanskih provincija.

JASMINA BAVOLJAK, viša kustosica Galerije Klovićevi dvori, objašnava: “Odlučila je izabrati umjetnike koji u mediju u kojem rade propituju taj medij možda na jedan ironičan i malo odmaknuti način. Svi su relativno angažirani, bave se problemima sadašnje političke i ekonomske situacije u Italiji, ali i u svijetu”.

Naslovni rad Agneze Purgatorio Rour govori o njezinom viđenju puta na Istok, a cijela je selekcija  svojevrsni odmak od mainstream varijante i trenda koji je prošle godine bio prezentiran na Venecijanskom Bijenalu.

Ravnateljica Talijanskoga instituta za kulturu u Zagrebu MARIA SICA kaže: “Ovo je panoramska slika talijanske suvremene scene u cijeloj Italiji, ne samo u velikim gradovima i selekcija je rađena prema kvaliteti djela bez obzira na mjesto i suradnju autora sa znanstvenom zajednicom”.

JASMINA BAVOLJAK tvrdi: “Naši umjetnici su vrlo srodni, razmišljaju o istim temama, iste priče razrađuju. Jedina razlika je možda što Talijani govore i o Armencima, a mi eventualno o Bosancima”. Izložba je pripremljena za IGAV, Agenciju koja zajedno s Ministarstvima vanjskih poslova i kulture promovira talijansku umjetnost u svijetu. 

Izložba je otvorena od 18.02. do 30.03. 2014.