René Burri u crno-bijelom

 

 

Rene Burri1

 

Švicarac René Burri jedan je od velikana klasične crnobijele reporterske fotografije. Član je legendarne fotografske udruge Magnum. Ovaj je 80-godišnjak nakon leta iz Pariza došao ravno u bečku foto-galeriju Ostlicht. Na  izložbi “Dvostruki život” vidimo Burrijeve crnobijele ikone, ali i njegov relativno nepoznati opus u boji. Rene Burri je s rijetkom sposobnošću uživljavanja portretirao svoje suvremenike – vrhumske umjetnike. Alberto Giacometti, Le Corbusier i Pablo Picasso.

 

„Uzdajući se na svoj talent da uhvatim osobnost, htio sam upoznati te ljude“,  objašnjava BURRI.

Jedna je od njegovih najslavnijih fotografija karizmatični vođa kubanske revolucije. Burri je 1963. snimio seriju slika dok je Che Guevaru intervjuirala jedna reporterka.

Fotografiju u boji sve do 60-ih smatrali su kičem reportažne fotografije. Burri kao da je znao da će se boja kad-tad nametnuti pa je uvijek sa sobom nosio i drugu fotografsku kameru, a i film u boji.

Na pitanje što fotografiju čini dobrom, bila ona u boji ili crnobijela, Burri odgovara: “Moramo odmah moći reći “Sjajno, bajno!” ili kakav šmokljan, bilo što. Tim povikom pokušavam iskazati emociju, nešto što osjetim… ako nema toga, od svega toga neće biti  ništa, ništa neću moći povećati i ništa iz toga neću moći izvući, iščeprkati.”

Otkrijte uzbudljiv život u crnobijelom i u boji!

Izložba fotografija René Burri – Dvostruki život  otvorena je do 15. ožujka u bečkoj galeriji Ostlicht.