Talijanska mandolina za sva raspoloženja

 

Mandolina je jedno od najpoznatijih talijanskih obilježja, sinonim Napulja. Taj se žičani instrument pomalo tugaljiva i vedra zvuka može pohvaliti svjetskom rasprostranjenošću. Cijenjen je u sjevernoj Europi, ali i u dalekom je Japanu na stotine tisuća mandolinista.

 

Autor: Piero Pieri

Snimatelji: Alberto Lutman, Francesco Montenero, Fabio Robich

 

mandolina3

 

Svi zapadni žičani instrumenti na trzanje: gitara, mandolina i mandola potječu iz dodira s arapskom civilizacijom zahvaljujući lutnji, preteči mandoline lombardske koju je Vivaldi svirao na svojim koncertima te sazu koji je nadahnuo napuljsku mandolinu.

ANDREA MIOLA iz orkestra Tita Marzuttini, pojašnjava: “To je takozvana rimska ili napuljska mandolina. Vidite kakav je oblik tijela, taj kostur ili tijelo građen je od javorova drva, javorovine.

Sastoji se od pruga, u ovome su slučaju rebraste, ploča je od javorovine, trzalica od orahovine, tastatura od ebanovine, a ostatak je od čiste javorovine.

 

mandolina2

 

To je neprocjenjiv instrument jer potječe  iz ugledne talijanske radionice lutnja – radionica Calace možda je najslavnija na svijetu, pa I na  dalekom istoku i Japanu gdje silno cijene taj instrument.”

Mandolina ima niz vrlina. Vole je zbog njezina plemenita i radosnog zvuka, a nije ju teško naučiti svirati. Možda je zato nekoć upravo ona širila transkripcije, opernu glazbu i visoku glazbenu literaturu u regijama bez kazališta.

Posjetili smo pokus mladih članova uglednog orkestra koji neprekidno djeluje od 1886., a nosi ime svog utemeljitelja-Tita Marzuttini. On je bio poklonik umjetnosti i poezije, ali i mehaničkih i aeronautičkih naprava. Nakon njegove su smrti istom stazom krenuli i mnogi sljedbenici pa su razvijali orkestar, ostavivši Arhivu Udine podosta izvornih skladba i transkripcija. One ni danas nisu objavljene, a izvode ih ravno iz rukopisa.

mandolina4

 

Luca Colautti, član orkestra Tita Marzuttini kaže kako mu se sviđa timbar i dubina zvuka mandole. Dodaje da iako bi volio svirati gitaru i bas, više voli staru muziku i baroknu. Alessia Torrisi, također je član orkestra mladih Tita Marzuttini. U orkestru svira I njegova sestra. Svira – mandolinu!

Furlanski orkestar Tita Marzuttini neprekidno djeluje već 128 godina. Možda je najstariji žičani orkestar u Europi. Svoj uspjeh duguje ozbiljnosti, stalnoj potrazi i popularizaciji kulture. Pobrao je niz priznanja i u zemlji i u inozemstvu. Repertoar je pun stranica koje su ugledni davni autori i suvremeni skladatelji posvetili mandolini pojačavši joj ekspresivnost.

Mandolina ne razlikuje pučku i “finu” glazbu. Mandolina ne radi razliku – glavno da je muzika lijepa.