Ljekovita kočevska jelka

 

jelka1

 

Kočevska bijela jela, koja raste u kočevskoj slovenskoj šumi, u svojoj kori krije pravo bogatstvo – ljekovite aktivne tvari.

BOJAN KOCJAN, voditelj područne jedinice Zavoda za šume u Kočevju pojašnjava: “Latinsko ime je abies alba, što znači bijela alba i možda i odatle dolazi ime bijela jela, a istina je da je Kočevsko područje jedno od onih na kojima se jela udomaćila na visokome kršu u dinarskim šumama.”

Kora kočevskih jela iskorištavati će se zato što je na ovome području priroda najmanje zagađena. Iz kore ove jele dobiva se prah koji  sadržava snažne antioksidanse i ljekovitu aktivnu tvar abigenol.

Dr. BORUT ŠTRUKELJ s Farmaceutskog fakulteta kaže: “U kori jele je ponajviše takvih polifenolnih antioksidansa koji bi bili pogodni ili kao nadopuna prehrani ili kao lijek.”

Ovim oksidansima mogli bismo se zaštititi od brojnih bolesti, među ostalim, kardio-vaskularnih i šećerne bolesti.

Dr. ŠTRUKELJ, dodaje kako se vrlo dobrim pokazao abigenol. Mješavina aktivnih tvari za smanjivanje nastanka plakova, masnih nakupina kolesterola što se gomilaju u arterijama i dakako u cijelom krvožilnome sustavu.

Ljekovite aktivne tvari iz praha bijele jele, za sada se još klinički provjeravaju, a ako se  pokažu učinkovitima, taj bi prah mogao pomoći brojnim ljudima. No zanimljivo je da i životinje znaju što je zdravo jer srne najčešće oglođu upravo koru bijelih jela.