Irske gajde i bavarska tuba vole se javno

 

Kako se oduprijeti globalnome masovnom ukusu i McDonald-izaciji kulture, zbog koje, kažu neki stručnjaci, mnoge regionalne osobitosti sve više tonu u kulturalnu izjednačenost? Hamburger i hot-dog na svakome su uglu kugle zemaljske. Globalizirani svijet uzajamno je sve sličniji – u kulturalnome smislu, no koliko se doista bolje poznajemo? Osam glazbenika iz Irlske i Bavarske našli su irsko-bavarski recept protiv kulturnog fast fooda. Sljubili su irske gajde i bavarsku tubu te dokazali da takvo glazbeno sporazumijevanja među narodima može biti zabavno.

 

Autor: Christoph Wittmann

Snimatelj: Matthias Lukoschek

 

irish3

 

Irski zvukovi odzvanjaju na münhenskoj tržnici? Ali to nije obična ulična muzika. Glazbenici se zapravo zagrijavaju za jedan osobiti projekt svoga benda. Uz bavarski pozdrav, IRCI kažu da su irsko-bavarski bend.

On se sastoji od glazbenika irskog benda imena “Na Ciotogi”, što na iriskome znači ljevaci, ljevoruki dečki te bavarskog kabaretskog tria Dahuawada  MeierundI, koji svira narodnu glazbu. Kad im irsko-bavarsko zbližavanje naiđe na jezične granice, pribjegavaju glazbi…

Timmy McCarthy, iz benda Na Ciotogi kaže: ” Ne  znam bavarski, ali volim tu glazbu, srce ti se razgali. Oduvijek sam htio suradnju s Bavarskom, s bavarskim glazbenicima.Ostvario sam svoj san.”

David McMahon, pjeva na irskom: “U crkvenome zboru!” Christian Maier, pjeva na bavarskom: “U crkvenome zboru!”

Ova dva benda okupljaju se do dva puta godišnje, u Bavarskoj i Irskoj. Svaki dan skupa nastupaju. Tako je nastao projekt, koji u doba euro-krize i briselske štedljivosti, ide u potragu za onom Europom koju se može neposredno doživjeti.

irish1

CHRISTIAN MAIER, iz kabaretskog tria DaHuawada MeierundI potvrđuje kako to podupire: “To činimo upravo zato… da budemo bolji Europejci i da se bolje razumijemo nadilazeći svoje vlastite korijene.” A to i čine, ponajviše uz pomoć glazbe. Upravo su čari njihovih susreta u raznolikosti tih tradicija.

TIMMY MCCARTHY, plesni pedagog kaže kako u bavarskoj glazbi osjeća miris jezera i šume, miris planina.  Dodaje kako mu ta glazba otkriva sve draži krajolika.

Ljubav prema vlastitoj kulturi najbolje se vidi u pivnici, u pubu, tom carstvu narodne glazbe, starih plesova i napitnica. Bavarskih, irskih, pivskih… “Čvrsto prizemljeni”  bavarski zvuk djeluje na romantične otočane, Irce.

Kako se to uklapa? Irac SIEGI MÜHLBAUER, kaže: “Sviramo u molu, a oni duboki dur. To se uopće ne uklapa, moramo naći kompromis. Češće se služimo s dva da.” Bavarac MATTHIAS MEIER, dodaje: “Uvijek moram svirati složenije nego inače…Inače se uopće  ne služimo s dva da!”

irish2

Irski šestoosminski takt s bavarskim da-da, pri čemu ples uz pratnju gajda – nije samo pitanje umijeća, nego i humora. Publika to odmah osjeti, ponese ih životna radost tih glazbenika, a možda i njihova poruka: Tko sebe ne doživljava previše ozbiljno i zna slušati druge, doći će na svoje, unatoč velikim razlikama.

David McMahon, iz benda “Na Ciotogi” slikovito predočava: “Kao da svojom glazbom bacamo jedan kamenčić u jezero i gledamo valiće, kakvi se valići šire od toga kamena. Ti nam valići znače radost i sreću … Snošljivost i poštivanje ljudi.”

Irsko-bavarski bend uzor je sklada, giazbenog i ljudskoga dok osam prijatelja složno skupa svira.