Giselle ponovo u Zagrebu

 

giselle

 

Na zagrebačku se baletnu pozornicu nakon 10-tak godina izbivanja ponovno vratila Giselle, romantična bajka koja je u Zagrebu prvi put izvedena prije 117 godina.Uz ruske balete slavnog Čajkovskog taj je francuski bijeli balet Adolfa Adama jedan od najizvođenijih diljem svijeta.

SVEBOR SEČAK, v.d. ravnatelja Baleta HNK kaže: “Ova naša današnja Giselle smatram bez imalo lažne skromnosti da se može pokazati na bilo kojoj svjetskoj sceni.”

Izvornu koreografiju s praizvedbe Giselle 1841. u Parizu, na zagrebačku je pozornicu prenijela baletna majstorica Iraida Lukašova, a izvedbom ravna ruski maestro Mihael Sinkovič. On za Giselle kaže: “Gieslle je jako romantična, jako romantičan balet i izgleda tako jednostavo ali lijepo.”

Tu će ljepotu uz domaće plesače publici podariti i gosti –  baletne zvijezde koje su u Zagreb stigle za premijeru Giselle.

EKATERINA BORČENKO, koja je u izvedbi Giselle,seoska djevojka, kaže: “Giselle je uvijek spektakl, romantični balet koji obožavam.Ovdje imam i prekrasnog partnera s kojim plešem prvi put.” FRIEDEMANN VOGEL, u ulozi grofa Albrechta dodaje: “Za mene je ovo vrlo važna predstava jer je to prvi cjelovečernji balet koji sam otplesao s 19 godina.Stoga mi puno znači i svaki put je drukčije.”

Drukčije je i za domaće mlade umjetnike koji svoje uloge u Adamovu baletu plešu prvi put u karijeri.

IVA VITIĆ GAMEIRO, koja nastupa kao Myrta, kraljica vila, kaže kako joj je veliko zadovoljstvo surađivati i plesati uz velike zvijezde Ekaterinu Borčenko i specijalno Fridmana Fogla.  AZAMAT NABIULLIN, u ulozi Hilariona,šumara ističe: “Uvijek sam plesao Albrechta tako da znam cijelu tu predstavu.Nije mi teško raditi Hilariona i sretan sam da mogu sad raditi s ovom podjelom.”

O svim podjelama i velikim zvijezdama koje su u proteklih 117 godina plesale Giselle na zagrebačkoj pozornici govori monografija “Giselle u Zagrebu” iz pera Mladena Mordeja Vučkovića.