Motorni slonovi od 600 konja u Bavarskoj šumi

 

Slonovi u bavarskoj šumi?  Usred zime, hladnoće, snijega i blata? Jedno je sigurno, ti slonovi nisu mimoze …

 

Autor: Christoph Wittmann

Snimatelj: Harald Schulze

 

bajker blato 

“Nema tu mimoza, isprljaš se i smrzneš. Pravi bajker bar jedanput u životu ode na taj reli slonova, na tu motociklijadu”, reći će jedan od sudionika ovoga tradicionalnog okupljanja bajkera u Bavarskoj šumi.

Ti slonovi su motocikli. Što su teži, to bolje. Četiri tisuće ih se okupilo na najstarijem zimskom susretu motociklista iz cijele Europe. Nemaju topli tuš ni krov nad glavom. Da su u doba seobe naroda postojali motocikli, ovome bi bila slična seoba Germana. To su bile junačine! Ima li išta ljepše nego zimi jurcati koliko god ide?

“Na godišnjem sam, dosadila mi je vječita rutina svakodnevice, isti posao, iste navike. Ovdje sam našao svoj mir i zajedništvo s drugima. Super se opustim, pojašnjava bajker iz Italije.

Vespom je prešao Alpe, 750 kilometara prijevoja po snježnim cestama. Jednom na godinu, s istomišljenicima iz Moskve ili Španjolske, provodi ludi i nezaboravni vikend.

Bajkeri zaziru od civilizacije, ne treba im ni izglačano donje rublje ni tuš ni osobita prehrana. Jedan od njih prešao je čak 2.500 kilometara. Danima se truckao na motociklu po ledu i hladnoći, no kaže da to nije problem kad ga drže emocije I adrenalin.

 bajker vespa

 

Tu je četiri tisuće individualaca u potrazi za pustolovinama. Tomas iz Müenchena kaže: “Ovdje samo ja nemam vozačku. Polažem tek za 4 godine i 3 mjeseca pa ću kupiti veliku pilu, a ne malenu.”

 Svake godine dolazi ovim čudom koje prijeđe 180 kilometara za 10 sati.

Čim stignu, nađu stare prijatelje. Trampe rusku votku za bavarsko pivo ili francuske delicije. Bilo da su odvjetnici ili zidari, Španjolci, Poljaci ili bajkeri iz Falačke, svi su oni jednaki – Podjednako su ludi!

“Svi smo braća, ako treba, svi ti pomažu. Ako si žedan, napoje te, ako si gladan, nahrane te, pomažemo si da je milina.”

Zajednička im je strast za tehnikom. Mnogi cijelu godinu dotjeravaju svoju pilu. Tomas je osmislio motorni rolator za osobe koje se teško kreću. “Ja ga zovem rolator za stare bajkere.  4,5 konjskih snaga, dovoljno za duge hodnike u staračkome domu”, kaže Thomas. Već je uvjerio stručni žiri. A počelo je s drugim, KS  601 zvanim  “zeleni slon” . Festival je tako i dobio ime.

bajkeriindividualci Zimi 1956. jedan je novinar organizirao prvi susret kao dokaz da još ima motociklista i u znak protesta protiv duha „vremena prekomjernih udobnosti!“  Jedan od njih komentira: “Tako je! Protureakcija. Već 1950-ih su pokopali motocikl, bilo je to doba gospodarskoga čuda. Ljudi su se preko noći masovno prebacili na automobile, govorili su: “komu treba motocikl, vozi ga samo još nekolicina luđaka!”

No vožnja na motociklu je opstala. Već se punih 58 godina održava motociklijada zvana slonovski reli, a zadnjih 15 godina u Bavarskoj šumi!

Tko god misli da su blage zime zaslužne za masovni “slonovski reli”, vara se. Doći će oni i dogodine, pa i kad su mećave i kad se kovitla gusti snijeg.