Likovna baština obitelji Pejačević

 

Pejacevic2

 

Iznimno likovno naslijeđe jedne od najuglednijih i najutjecajnijih hrvatskih plemićkih obitelji, obitelji Pejačević, nakon Osijeka, u zagrebačkom je Umjetničkom paviljonu. Desetgodišnja istraživanja, potraga za djelima, atribucije i usporedbe donijeli su nova saznanja o obitelji koja je dala dva hrvatska bana, skladateljicu Doru Pejačević, iznimno utjecala na politički, društveni, gospodarski i nadasve kulturni život u Hrvatskoj od 18. do polovice 20. stoljeća. Jedno od najvećih otkrića je zbirka iz dvorca u Podgoraču.

 dr. sc. JASMINKA NAJCER SABLJAK, koautorica izložbe ističe: “Zanimljivo je zapravo da je taj dvorac srušen u II. svjetskom ratu, no ovim istraživanjem mi smo uspjele identificirati građu, gotovo pola građe iz toga dvorca. Radi se oko 90 umjetnina koje su bile sačuvane.”

Poanta je ovoga projekta u nastojanju da se pokaže pripadnost europskom krugu i puno prije postojanja Europske unije. Na svojim posjedima od Bugarske do Mađarske, u dvorcima, kurijama i palačama na prostoru bivše Austrougarske sakupljali su i naručivali umjetnine od europskih i hrvatskih umjetnika, primjerice Vlahe Bukovca, Mencija Klementa Crnčića, Naste Rojc i drugih, a koje su sve nakon 1945. nacionalizirane i konfiscirane.

 SILVIJA LUČEVNJAK, također koautorica izložbe, dodaje kako je nakon desetljeća gotovo potpune šutnje o hrvatskome plemstvu, pogotovo njihovoj likovnoj baštini, došao  trenutak kada se ta baština mora reinterpretirati i staviti u okvir, ne samo hrvatskoga nego i europskoga konteksta.

 “Likovna baština obitelji Pejačević” prva je izložba na početku velikoga projekta naslovljenoga “Skriveno blago europskoga plemstva”.

 “Likovna baština obitelji Pejačević”, Muzej grada Zagreba i Galerije Klovićevi dvori, izložba otvorena do 2. Ožujka 2014.