Inovacija Adora pomaže kirurzima

 

Adora

Ako kirurg tijekom zahtjevne operacije želi pregledati podatke pacijenta, više puta treba napustiti sterilnu sobu za operacije. Uz pomoć inovativnog programa Adora, što ga je razvila slovenska ekipa studenata DORA iz Maribora, kirurg više ne treba gubiti vrijeme zbog sterilizacije prilikom svakog izlaska. Sve rentgenske slike pregledava samo pomicanjem ruku. S inovacijom pametnih monitora osvojili su drugo mjesto na prestižnom svjetskom studentskom natjecanju iz informatike Imagine Cup.

Dr. BOGDAN ČIZMAREVIĆ sa Sveučilišnog kliničkog centra iz Maribora kaže:  ”Najveća prednost za kirurga je što više puta može pogledati istu sliku bez udaljavanja s mjesta operacije. Tako se postiže bitno veća sigurnost zahvata.”

Adora je sastavljena od dviju aplikacija. Kirurg najprije u tabličnu aplikaciju Adora Organizer unosi sve dokumente pacijenta. Pomoću Adora Assistanta zatim odabire  sliku za slikom s pritiskom ili glasovnom naredbom. Može okretati slike i regulirati osvjetljenje i kontrast.

BOŠTJAN ARZENŠEK, član studentske ekipe “Dora” dodaje kako se može napraviti i negativ slike, dakle zamijeniti crno i bijelo. Slika se može, po želji, i povećati jednostavnom kretnjom.

Za početak će se Adora uvesti u sobe za operacije mariborskog kliničkog centra. Za četvrtinu će skratiti složenije operacije i donijeti oko milijun eura ušteda na godinu. Skratiti razdoblje čekanja i donijeti manje stresa za liječnike. A to nisu skromne reference za interaktivnog liječnikovog asistenta.