Deltaplanom od Zoncolana do Olimpa

 

Ovo je priča o letu deltaplanom s vrha talijanske planine Zoncolan na Olimp. Suan Selenati i Manuel Vezzi,  dva obična momka iz Karnije, okrunili su tako svoj san. Pratimo svojevrsni dnevnik njihova podviga.

 

Autorica: Stefania de Maria

Snimatelj: Maurizio Gallinucci, privatna arhiva

 

Deltaplan3

 

Suan Selenati, star 29 godina iz Sutria, prijavljuje polazak: “Subota 10. kolovoza. Dan  polaska na Olimp deltaplanom, slobodni let bez motora. A na Olimp zato jer zahtijevamo da slobodni let  priznaju olimpijskim sportom. To je naša misija.”

Manuel Vezzi, star 32 godine iz Verzegnisa, dodaje: “Sretni smo, presretni, radosni… Spremni smo, želimo letjeti.”

Slovenija, Hrvatska, Bosna, Albanija, Crna gora, Grčka – šest zemalja, a samo jedno nebo. Četrdeset i tri su dana svladavali vrhunce da bi s njih širili krila, otkrivali avanture…Vjetar, kiša i nadljudski napori… A stoput se pitaš što ti je to trebalo!

 

Deltaplan4

 

Sve dok ti let ne odgovori. Danima nisu sreli ni žive duše.

Dolazak  u zabačena sela… Momci usklađuju putanje i procjenjuju vjetar…

Napokon božji Olimp! Koliko li su ga puta sanjali u dugim prohladnim noćima.

Deltaplanisti koji su izazvali olimpske bogove.Nevjerojatan pothvat dvojice mladića kojima je njihov sada  dosanjani san ulijevao volju i snagu da budu posebni.

 

 

 

Deltaplan1

 

Suan zaključuje pokazujući rukom na karti Europe putanju koju su preletjeli:

“Dva deltaplanista iz Karnije… Uporno smo htjeli nešto učiniti za deltaplan. I zato smo odlučili krenuti od kuće  na Olimp u Grčkoj. Krenuli smo iz Friulija, prošli Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu, Crnu  Goru, Albaniju, Grčku. Ali sada nam sve te karte više ne trebaju.”