Subversive Festival peti put

 

 

Hrvatska je na pragu Europe. S vizijom ‘europskog sna’. No ‘kamo zapravo
ide’? U zagrebačkom kinu znakovita imena – “Europa”, peti Subversive festival traži odgovore… Organizator filmskog progama Velimir Grgić kaže: ”Obzirom da nije bilo nikakve suvisle debate, osim galame s jedne i druge strane, sad smo u poziciji da kroz umjetnost – pokušamo shvatiti kakva je to Europa.”

O tome koliko je pridošlicama ‘Europa nepoznata’ svjedoči 50-ak filmova, podijeljenih u pet programa: Nove tendencije europskog filma, Migracije, Feministički film, Četvrti film i Latinskoamerički. Festival je otvorio ruski film ‘Meta’ Aleksandra Zeldoviča… A zatvorila ga je svjetska premijera medjunarodnog internetskog projekta ‘Katastrojka’.

Jedna od redateljica KATERINA KITIDI uvodi nas u njegov sadržaj: ”Ovaj film je o privatizaciji – koja je problem svih građana i protiv koje se treba boriti. Ono što vam poručujemo jest otvorite oči u EU-u  i na našem primjeru vidite što je u interesu vaše zemlje i za to se borite !”

Njezin kolega, redatelj ARIS CHATZISTEFANOU pojašnjava: ”Ono što smo shvatili tijekom snimanja ovog filma jest da je ono za što smo smatrali da ima veze samo s ekonomijom, u biti  je povezano s politikom ili institucijama. Iza masovne privatizacije krije se direktan napad na demokraciju.”

U filmu se pojavljuju redom ‘zvijezde’ lijeve teoretske prakse, koje su u Zagrebu boravile na drugom tjednu festivala na najvećoj takvoj Međunarodnoj konferenciji u Europi– od Slavoja Žižeka do Inijke Gayatri Spivak, Michael Hardt, Saleci, Marazzi, Sassen.

SREĆKO HORVAT, direktor međunarodne konferencije i Subversive foruma kaže “Raspravljamo ovdje i o nekim težim temama, poput 2 Packa, 6 Packa, tema zbog kojih su nedavno pale vlade u Nizozemskoj i Rumunjskoj.” A director Subversive festivala Nikola Devčić zaključuje: ”Ove smo godineZagreb postavili u centar političke alternative i aktivizma. “

Više od stotinu intelektualaca, 50 različitih organizacija – a sve ih je povezala samo jedna tema: ‘Budućnost Europe’.