Međunarodni tjedan suvremenog plesa

 

 

29. Tjedan suvremenoga plesa u Zagrebu otvoren je izložbom plesnih fotografija talijanskog autora Euta rotellija. Sama svečanost plesa počela je svjetskom premijerom „Projekta Rodin“ britanskog koreografa Russella Maliphanta. Sofisticirana, promišljena i nedvojbeno atraktivna predstava – sjajan uvod u niz izvrsnih predstava. Francuz Didier Theron izazvao je buran pljesak svojim „Bolerom“. „Posvećenje proljeća“ kanadske koreografkinje Marie Chuinard diglo je na noge prepuno gledalište. A hrvatski „Liberdance“ je u koreografiji Slovaka Antona Lkhiya izveo tjelesno zahtjevnu predstavu „Kids in play“.

Direktorica Tjedna suvremenog plesa MIRNA ŽAGAR opisuje ovogodišnji koncept: „Kao i svih ovih 29 godina želimo pokazati aktualne trendove i reznovrsnost ovog umjetničkog izraza te potaknuti interes publike za suvremeni ples, ali i pokazati na koji način hrvatska scena korespondira i ulazi u sinergiju sa međunarodnom scenom.“

Zemlja-partner ovogodišnjeg Festivala je Austrija, čije je Ministarstvo vanjskih poslova i kulture sklopilo sporazum o promociji svojih plesnih umjesnika u svijetu.

Koreograf CHRIS HARING misli: „Sjajno je imati priliku pokazati svoj rad u Hrvatskoj. Posebno na ovom festivalu čiji smo dugogodišnji partneri i između nas je uvijek postojala dobra umjetnička razmjena. Uvijek je lijepo vidjeti što trenutačno rade hrvatski umjetnici, ali i što rade drugi ansambli.“ Austrijanci su se predstavili s još tri autora. Uz Zagreb,Tjedan je ove godine održan u Rijeci i Splitu.