Karlovac i ljepota simetrije

 

Mnogi su na putu kroz Hrvatsku prema Jadranskom moru prošli kroz Karlovac. Ali većina ne zna da je taj grad dobio ime izravno po Habsburškom nadvojvodi Karlu za čijeg je vremena počela njegova planska gradnja. Grad je organiziran u obliku šesterokrake zvijezde, slično američkom Washingtonu, ili talijanskoj Alexandriji. Njegova je urbana povijest duga i raznovrsna: proteže se od renesansnih zgrada do spomenika industrijske arhitekture. Među njima su posvuda zelene oaze dobro održavanih parkova. Grad leži na četiri rijeke koje svojim položajem označavaju kraj Panonske nizine, čineći tako zemljopisni i povijesnu točku koja se smatra službenom zapadnom granicom Balkana.

 

Autorica: Sanja Pražen

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

 

 

Gotovo 4 milijuna vozila godišnje prođe kroz naplatne kućice (autoceste) u Karlovcu. Cesta koja ih vodi prema Jadranu prolazi nezanimljivim dijelom grada. No oni koji se ovdje odluče bar nekoliko sati odvojiti za odmor otkrit će svu ljepotu ovog gradića.

Karlovac je grad koji točno zna svoj rođendan. 13. srpnja 1579. počela je podno starog grada Zrinskih, Dubovca, izgradnja vojne utvrde za zaštitu od turskih osvajanja. Izgrađena je u obliku 6-krake zvijezde, a svojom geometrijom, simetrijom pa i proporcionalnošću bila je prvi ponos renesansnih pomaka u arhitekturi.

 

Igor Čulig, kustos Gradskog muzeja Karlovac, pojašnjava: “Ulice unutar utvrde promjera 216 metara sijeku se pod pravim kutem, a u sredini dominira prostrani trg. Već od samog osnutka utvrdu nastanjuju i civili, obrtnici i trgovci koji su zapravo logistička potpora vojsci.”

 

Nakon što je potkraj 17. stoljeća Karlovac prestao biti pod vojnom upravom počinje njegov procvat. Smješten na čvorištu triju važnih puteva koji vode prema moru postaje jedan od najbogatijih hrvatskih gradova.

Umjesto drvenih kuća grade se palače, prve zgrade od opeke u Hrvatskoj sazidane su baš u Karlovcu. Grad se širi i izvan opkopa koji okružuje zvijezdu. a koji je i danas sačuvan kao prekrasan zeleni perivoj.

Njegovoj ljepoti,a za ljetnih vrućina i svrhovitosti, dodatno pridonosi aleja kestena koja cijelom dužinom prati konture zvjezdastog oblika stare gradske jezgre.

 

Karlovac je poznat kao „Grad na četiri rijeke“. Habsburški nadvojvoda Karlo, osnivač grada po kojem je on i dobio ime, strateški je smjestio bastion na utoku Korane u Kupu, na južnoj granici tadašnjeg carstva, kraju panonske nizine koja se ovdje stapa s bregovitim i planinskim krajem kojim počinje Balkan.

Kupa je najdublja i najtoplija, Mrežnica razigrana i bujna, posebno na ušću u Koranu koja pak u sebi nosi sve bogatstvo sedimenata koje je nasljedila svojim rođenjem podno krša Jadranskog prirodnog bastiona Velebita. Dobra je najmanja i najhladnija i to je poprilici sav opis što će vam Karlovčani dati, jer ako ih pitate koja je najljepša, saznat ćete samo da svaka ima svoj obraz u kojem se zrcale ne samo godišnja doba i vremenske prilike,  već i pojedino doba dana.

 

Je li se u kojoj od njih okupao i Nikola Tesla koji je maturirao u karlovačkoj gimnaziji, ne znamo jer on ionako ni o o čemu osim o znanosti i tehnološkom  napretku nije niti razmišljao,  a još manje pisao. Ali to nikog od nas ne priječi da na putu prema Mediteranu osvježenje potražimo u Karlovcu, na nekoj od plaža ili kupališta u biseru hrvatskih rijeka, Korani ili kojoj drugoj, ovisno o našoj hrabrosti ili vještini plivanja.

 

 

 

 

Vezane teme:

Karlovac.hr

Promenada klub

Kameleon