NP Dunav–Drava iskonski dodir prirode

 

Na području Nacionalnog parka Dunav-Drava došlo je do razvoja ekoturističkih planova koji premošćuju granice. Mađarski i hrvatski stručnjaci zaštite okoliša zajedno su se natjecali i dobili potporu Europske unije, sveukupno više od milijun eura. Sve su to iskoristili za proširenje svoje ponude da bolje odgovore očekivanjima modernog turizma i naraštaja školske dobi.

 

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj: Vilmos Bősz

 

DD02

 

U Europi je ostalo malo takvih netaknutih predjela kao što je bazen rijeke Drave. Rijeka većim dijelom vijuga u svom nereguliranom, prirodnom koritu.

Na izložbi Vrata Drave Centra za predstavljanje u Drávaszentesu na zračnoj snimci se može proučavati prirodno i umjetno pomicanje korita rijeke Drave.

ANDREA SCHULCZ, referentica ekoturizma u Nacionalnom parku Dunav-Drava,govori o ljepotama ovoga područja: “Drava je najmanje regulirana rijeka Europe s najčišćom vodom. Ova naša mala karta obuhvaća dionicu od nekoliko kilometara gdje se jako dobro vide ovi zavoji. Do kraja možemo slijediti put rijeke sve od Őrtilosa gdje ulazi u Mađarsku. Mnogi misle da je rijeka Drava sama granica, ali pomoću linije koja pokazuje državnu granicu jako dobro možemo pokazati u kojoj mjeri nije tako.”

Izložba prikazuje i najvažnija staništa i posebne primjerke životinjskog svijeta. Ovdje se mogu vidjeti i divlja mačka i čagalj.

ANDREA SCHULCZ referentica ekoturizma, Nacionalni park Dunav-Drava, kaže: ” Prije sedam godina naseljeno je uz Dravu 24 dabrova koji su obilježeni mikročipovima, tako da su se i dabrovi ponovno nastanili uz rijeku. Sedamdesetih godina u Mađarskoj je bilo vrlo malo orlova štekavca, svega 10-12 parova, ali prošle godine im je broj već prelazio i 250. Četvrtina ih se može naći u županiji Somogy, dakle, u prilično lijepom broju žive ovdje na području našeg nacionalnog parka.”

DD01

 

Na izložbi je moguće popeti se čak i u gnijezdo orla štekavca, ali djeca se veoma rado sjećaju i drugih stvari.

ÁRON CSÁBRÁKI jedan je od oduševljenih posjetitelja:”Već smo više puta bili ovdje, bili smo i na noćnoj turi. U noći smo pogledali životinje, popeli smo se na visoku čeku i odatle smo promatrali prirodu.”

Ne može se ni zamisliti uzbudljivija avantura, opuštanje koje osvježuje više od trenutaka kada se možemo osjetiti dijelom prirode.

ZOLTÁN HORVÁTH  ističe: “Podignemo k očima, podesimo daljinu od oka da s oba oka dobro vidimo. Dobro?”

Djeci je osobito velik doživljaj kada i sami mogu spoznati pojedine rijetkosti živoga svijeta.  Lokalna djeca već su prisvojila i drvenu igraonicu na otvorenom čija je gradnja financirana iz potpore dobivene za zajedničke mađarsko-hrvatske ekoturističke projekte. U blizini rijeke Drave pružaju se brojne mogućnosti i za aktivan odmor. To su ture za kanuiste, izletničke plovidbe brodom i organizirani izleti radi upoznavanja prirode pod stručnim vodstvom. Na obližnjem gospodarstvu drže i autohtone životinje, primjerice ovce, magarce i koze.

DD3

 

ZOLTÁN HORVAT voditelj područja, Nacionalni park Dunav-Drava govori o uzgoju životinja: “Da bi ove vrsta mogle opstati bilo bi potrebno očuvati njihove gene. Danas se već odvija znatno intenzivnije stočarenje nego nekada i drže se posve druge vrste. Od ovih kokoši, bolje reći njihovih jaja u proljetno doba običavamo dati mjesnom stanovništvu – ne za pečena jaja nego za nasad da se ove vrste vrate u okolna dvorišta.”

Nezahtjevna siva goveda kojima je izričito potrebno držanje na otvorenom pasu na obližnjoj livadi.

ZOLTÁN HORVÁTH, voditelj područja Nacionalni park Dunav-Drava kaže kako trenutačno ovdje drže 101 kravu: “Uz njih i tri rasplodna bika. Veoma je važno da na površinama koje se stoljećima koriste za ispašu i mi napasujemo stoku, a površine koje su bile za košnju redovito kosimo. Biljne i životinjske vrste koje su vezane za ova životna staništa razvila su se pod utjecajem ove djelatnosti, što možemo i dalje održati ako to i sami nastavimo.”

Na našem području, ovdje u neposrednoj blizini Centra za predstavljanje Vrata Drave, jedno od najznačajnijih ulaganja je bilo oporavilište za ptice koje se može vidjeti iza nas. Ako neki ptić ispadne iz gnijezda i oslabi, kako je to bilo kod orlova štekavaca i bijelih roda, ovdje ih možemo uzgojiti.

I dvojezični prospekti prikazuju ostvarenja u okviru projekta i sve širu ponudu.