Danska veza Ejnara Digvea sa Splitom

dyggve

 

Kraljica Margareta Druga otvorila je izložbu Ejnara Digvea, danskog arhitekta i arheologa, koji je od dvadesetih do šezdesetih godina prošloga stoljeća istraživao antičke i ranokršćanske lokalitete u Dalmaciji, posebice u Solinu i Saloni. Digve je svoju građu oporučno ostavio Splitu, njegov rad temelj je svih kasnijih istraživanja ranokršćanstva u nas i Europi.

Danska kraljica Margareta II. Otvarajući izložbu, osvrnula se na rad ovog danskog arheologa: “Ejnar Digve bio je i sjajan umjetnik. Njegovi crteži iznimno su lijepi i objašnjavaju istraživanja, oživljavaju njegovu znanstvenu građu, čine je dostupnom široj javnosti.”

U Splitu su potpisani sporazumi o razmjeni stručnjaka za podvodnu arheologiju i digitalizaciju arhivske zbirke Ejnara Dyggvea. Kraljica Margareta Druga i princ Henrik razgledali su Peristil, posjetili Galeriju Ivana Meštrovića, i vjeruju u nastavak dobre kulturne suradnje. Za kraj posjeta otišli su u Salonu koju je njihov sunarodnjak Digve istraživao i toliko volio da je neko vrijeme živio s obitelji na antičkom lokalitetu.