Četiri stoljeća lutkarstva obitelji Aprill

 

Truckaju se iz mjesta u mjesto diljem južne Njemačke i očaravaju djecu i roditelje: Fritz Aprill i njegov 84-godišnji otac Oskar sa svojim lutkama i dječjom željeznicom obilaze sajmove i nastupaju. Ova se obitelj od 16. stoljeća bavi lutkarstvom i jedno su od najstarijih kazališta u Bavarskoj. Figurama je između 80 i 150 godina. Djeca im se i danas od srca smiju kao nekoć. . Očaravaju generacije djece – zgodama i nezgodama stražmeštra, Kasperla i krokodila.  „Dižemo zavjesu!“ 

 

Autor: Jürgen Neumann

Kamera: Stefan Held

 

kasperlteather1

 

Fritz Aprill i njegovo kazalište – zvijezde su kazališta lutaka diljem Augsburga.

Fritz kaže kako je njegova lutkarska obitelj jedna od najstarijih u Njemačkoj i kako su vjerni tome poslu – iako je naporan: ” Zamislite držati dvije boce po litru i pol Coca-cole 10 minuta gore pa opet dolje. I to cijeli dan, to je naporno, ali odiše svojevrsnim  idealizmom.”

Obitelj se lutkarstvom bavi od 16. stoljeća. Sajmišni igrokazi prastari su i prenose se s koljena na koljeno. Lutke ručne izrade najveće su blago! Jedna od mlađih figura ima 80-100 godina, a neke su već 300 godina u obitelji. Više od 50 godina, gotovo svakog proljeća i jeseni, idu na najveću švapsku veselicu. Sad imaju i dječju željeznicu – kao iz bajke.

 

LUTKAR FRITZ

 

Fritz Aprill, pojašnjava: “Nije to kao vrtuljak, otac se ovdje doslovce vozi sa svojim djetetom!

Mnogi očevi više vole dječju željeznicu nego djeca. ”

Električnu dječju željeznicu iz bajke vozi Oskar Aprill, Fritzov otac: već mu je 84 godina, ali još radi. On je desetljećima vodio kazalište i učio svog sina. Malom je Fritzu bilo tek osam godina kad je prvi put smio nastupiti umjesto oca.

Fritz kaže kako mu je bio rekviziter i morao stalno biti uza nj: “Tada automatski slušamo, učimo i znamo tekst, poslije razradimo teže stvari – primjerice stav lutaka i njihov točan izgovor, jer svaka lutka mora imati svoj, poseban glas.

 

LUTKAR2

 

Potkrepljuje to i iskusni lutkar Oskar: “Vrlo je važan stav figura, ne smijemo iznenada upasti odozdo. Moramo izaći kroz kulise. ”

Fritz kaže kako je važno prilagoditi se publici. Maloj djeci prikazivati nešto mirno, recimo… medvjede ili krokodile, a većoj djeci ili odraslima prikazati nešto sočnije…

Dječja željeznica iz bajke i lutke – njemu su život. Fritz nema nasljednika, ali zasada sve – nesmetano ide dalje.

To žele svi veliki i maleni posjetitelji lutkarskih kazališta u Augsburgu.