Novi Notranjski muzej krša

 

muzej krasa1A

 

Notranjski muzej u Postojni dobio je novu zgradu. Nekadašnja stara komanda garnizona, obnovljena i prilagođena za muzejsku djelatnost, postala je domom nove središnje stalne izložbe, nazvane Muzej krša. Tako se djelomično već ostvarila stara želja da Postojna s Postojnskom jamom, sa Znanstvenim institutom za istraživanje krša i Muzejom postane svjetski centar za istraživanje krša.

Mag. SLAVKO POLAK, biolog i kustos o kršu govori: ˝Krš je puno širi pojam. Diljem svijeta imamo područja krša, no ipak je upravo ovaj krš na području tršćansko-komenske visoravni, što ga nazivamo i matičnim kršem, dao naziv i svim drugim krškim područjima diljem svijeta. Imamo i prva povijesna istraživanja Krasa od Valvazora dalje i znanstvenici su prve krške pojave istraživali i opisivali upravo na ovom području, stoga se slovenski Kras smatra klasičnim kršem.˝

No, izložba ne govori samo o geomorfološkim i geološkim aspektima krša, ona predstavlja i karakterističnu kršku floru i faunu, kako nekada tako i danas.

Slikovito prikazuje i prisutnost čovjeka, jer arheološki nalazi svjedoče  o ranom naseljavanju, o srednjevjekovnom Predjamskom gradu i njegovoj riznici, etnološkim i gospodarskim karakteristikama, kao i povijesti istraživanja jama i rasprostranjenosti krških jama, hidrološkim posebnostima i vremenskim  raznolikostima.