Mađarska u minijaturi

 

Mini Hungary 4a

 

Od sada će znatiželjnici moći u Mórahalomu vidjeti u minijaturi subotičku Gradsku kuću, utvrdu Munkács i katedralu nadbiskupije u Kalocsi. Od kulturno-povijesnih spomenika Mađarske građenih prije 1910. godine ovdje pokazuju njih pedeset.

Na maketama je tri godine radila jedna tvrtka za izradu kulisa. Od izloženih 50 zgrada oni su izradili 20. Gradnja pečuške džamije trajala je mjesec dana, ali za zgradu Parlamenta trebalo je pola godine.

TIBOR MÉSZÁROS, rukovoditelj d.o.o. Szcenográfia, o planovima za gradnju govori: ˝Planove nam je dao jedan arhitektonski ured i odgovarajući njima pokušali smo što vjernije izraditi makete u omjeru 1:25.˝

Ovime su u gradu u pjeskovitom kraju stvorili novu turističku atrakciju. Ovdje se u proteklih 20 godina broj turista povećao od nule do 460 tisuća godišnje. Po gradonačelniku park minijatura može to dalje povećavati.

Gradonačelnik Mórahalma ZOLTÁN NÓGRÁDI kaže: ˝Izvanredna je atrakcija jer koncentrirano prikazuje ove zgrade, do najsitnije izrađenih detalja.˝

Izrada turističke atrakcije stajala je oko 650 milijuna forinti i već sada razmišljaju o njenom proširenju.