Umjetnost mađarskih medaljara

 

Kuća arkada – srednjovjekovno zdanje u Sopronu – dobilo je ime po karakterističnom nadsvođenom pročelju. Ta je, nekad privatna, monumentalna katnica na Trgu Orsolya krajem 18. stoljeća pripala gradskoj upravi, te ubrzo postala školom i domom gradske primalje.

Od 1950-ih povremeno ugošćuje umjetnike i obrtnike i daje prostor za povijesne, arheološke i etnografske izložbe. Sopronski muzej ondje redovito organizira zanimljiva događanja tijekom cijele godine, a pogotovo ljeti.

Među njima je od 1977.  i Državni bijenale suvremene mađarske medaljarske umjetnosti, koji ove godine traje do 12. kolovoza. Jedan je to od najvažnijih i najprestižnijih likovnih događaja u gradu, kojemu je protok novca oduvijek bio od velike važnosti. Naime, kovanice su među prvim vrijednim arheološkim nalazima, jer pružaju informacije o trgovini i stvaranju robno-novčanih odnosa. Tuda je u rimsko doba prolazila poznata jantarna ruta, dok u doba Austro-ugarskog carstva poslovni život diktira blizina Beča.

Uz redovite uporabne kovanice, prigodnim se medaljama tradicionalno obilježavaju važni događaji iz političkog i kulturnog života: krunidbe, obljetnice monarhije, stvaranje različitih zajednica, polaganja kamena temeljaca, jubileji poznatih umjetnika… Današnje medalje nemaju neku praktičnu ulogu, već su izrađene u umjetničke svrhe.