Turbulentna vremena Erasmusa Grassera

 

“On je pravi pravcati smušenjak među umjetnicima, jedno obično – zbunjeno, ali vrlo prepredeno – mazalo…” Tako ga je prosudio slikarsko-rezbarski ceh tada slavnih umjetnika godine 1472. i s tim je obrazloženjem odbio primiti u članstvo Erasmusa Grassera.

No taj kipar i slikar iz Gornje Falačke poslije će izgraditi u Münchenu veliku i uspješnu karijeru. Ostavit će dubok trag u gotičkoj umjetnosti prije svega prepoznatljivim skulpturama.

U povodu petstote obljetnice njegove smrti (rodio se oko 1450., a umro  1518.), Bavarski nacionalni muzej posvećuje mu prvu sveobuhvatnu izložbu pod naslovom “Turbulentna vremena”, zapravo prvu izložbu koja prikazuje na jednome mjestu njegovo cjelokupno umjetničko djelo.

Erasmus Grasser najpoznatiji je po kipovima tamnoputih plesača i plesačica, koji su nekoć krasili plesnu dvoranu Starogradske vijećnice u Münchenu, pa izložbu prepoznatljivih ekstravagantnih i nadasve ekspresivnih skulptura prigodno prate glazbeni ugođaj i povijesni kostimi.

Ipak, vrhunac joj je svakako glavni oltar crkve Sv. Petra u Münchenu, koji je Grasser pomogao stvoriti. Većina je njegovih djela danas upravo u crkvenom posjedu i mnoga su posuđena za izložbu iz Dijecezanskog muzeja u  Freisingu.