Težačko nasljeđe Konavala

Konavle su prva “vrata” Dubrovnika za putnike koji  do njih stignu zrakoplovom. No taj lijepi kraj mnogo je više od poznate zračne luke u Čilipima. O njemu se mogu ispričati mnoge zanimljive priče.

 

Ovo je samo jedna od konavoskih priča, a govori o ljudima koji od pamtivijeka žive na zemlji i od zemlje. Tlo bogato mineralima, koje daje obilje plodova u udolinama između vrletnih planina, postalo je određenje pučkih tradicija i njihova razvoja u modernom svijetu.

Nije nevažno što se Konavle nalaze baš u dubrovačkom zaleđu. Valjalo je tijekom dugih stoljeća burne povijesti napuniti trbuh Republike. Ponajprije kruhom i vinom, ali i uljem, povrćem, voćem… A tu je i odijevanje! Jer gospari su se oduvijek rado ogrtali svilom i kadifom, kako je i red.

Neka je u nekim povijesnim razdobljima riječ seljak dobila blago pogrdan prizvuk, mudri zemljoradnik nikad se nije dao zbuniti, niti omesti u procjeni stvarnih vrijednosti Konavala. Narod toga kraja ponosan je na vrijednosti u kojima se zrcali težački život kroz stoljeća. I ne propušta priliku da ih prikuplja, izloži gdje god je moguće i uvijek izdašno podijeli s došljacima.