Šumske kapelice na Venecijanskom bijenalu

Kakve sve oblike i boje kroz neočekivana arhitektonska rješenja može imati intimno mjesto molitve kakvo predstavlja kapelica? Kroz njih deset prigodnih vodi nas talijanski arhitekt Francesco Magnani.

 

Nakon sudjelovanja 2013. i 2015., Sveta Stolica pojavljuje se i ove godine na 16. međunarodnoj međunarodnoj izložbi arhitekture u sklopu 56. Bijenala u Veneciji, s postavom nazvanim “Deset kapelica u šumi”.

Originalni naslov vatikanske izložbe je “Dieci cappelle nel bosco: La Santa Sede alla 56esima Biennale di Venezia”  i dostupna je posjetiteljima u posebnom paviljonu na otoku San Giorgio do 25. studenog 2018.

Deset arhitekata, poteklih iz raznih sredina i školovanih na različitim visokim školama, našlo je nadahnuće u  samo jednom uzoru – to je “Skogskapellet” dizajnera Gunnara Asplunda iz 1920., prva kapela šumskog groblja Skogskyrkogården u Stockholmu, koja danas čini dio svjetske arhitektonske baštine.

Riječ je o izgradnji kapelice u šumi, kao simbolu funkcije koju su takve građevine oduvijek imale. “One su prihvatilišta, sastajališta, mjesta duhovne razmjene. Prilika je to za nov susret umjetnosti i vjere, u šumi kao metafori života”, kako kaže iskusni kustos izložbe Francesco Dal Co.