Pomorska biopostaja Piran

Morska biološka postaja Piran, ustanovljena prije gotovo pet desetljeća, središte je znanja o moru i jedina slovenska znanstvena ustanova koja se bavi istraživanjem mora i praćenjem njegove kakvoće.

 

Kao dio Nacionalnoga instituta za biologiju, ova je pomorska postaja uključena u mrežu europskih instituta i predstavnica Slovenije u međunarodnoj oceanografskoj komisiji pri UNESCO-u. Ekipa Televizije Slovenija posjetila ju je povodom svjetskog dana oceana 8. lipnja 2018.

Taj dan, što se odlukom Generalne skupštine UN-a iz 2008. obilježava od 2009. godine, zorno odražava smisao rada njezinih znanstvenika. A to je zaštita i očuvanje svjetskih mora u cjelini, podizanje svijesti javnosti o izazovima s kojima se suočava međunarodna zajednica u očuvanju prirodne ravnoteže u uvjetima globalnog zatopljenja, pretjeranog izlova ribe, istrebljenja nekih životinjskih vrsta i nezadrživog onečišćenja.

Inače, ova je postaja uspjela ostvariti živu međunarodnu suradnju unutar Radne zajednice Alpe-Jadran i uspostavila niz bilateralnih programa koji uključuju niz zemalja: Francusku, Veliku Britaniju, SAD, a posebice susjede Italiju i Hrvatsku. Njezini su istraživači usredotočeni na istraživanja u području fizikalne, kemijske i biološke oceanografije.

Aktivno su uključeni i u neke edukativne programe. Redovito pripremaju radionice za školarce iz svih krajeva Slovenije. Svaka zainteresirana organizirana grupa može dobiti stručno vođenje po dogovoru, kao i višednevni boravak na licu mjesta, jer postaja ima spavaonicu s 25 ležajeva i učionicu.