Dalmatinski Bike & Wine Tour

 

Na samom početku ljeta, ponovila se treći put jedinstvena biciklistička tura koja nastoji povezati krajolike s enološkom i gastronomskom baštinom šire zadarske regije, te tako već uhodanom kulturnom turizmu starog kamenog grada dodati dašak sportskog avanturizma u njegovoj okolici.

Nadin, Ražnjevića dvori u Polači,  utvrda Kličevica, Kaštel Benković u Benkovcu… Unaprijed utvrđenom rutom krenula je vesela biciklistička povorka, da bi se zaustavila na trima predviđenim postajama, gdje su je srdačno dočekali vinari s punim čašama lokalnih vina i domaćih jela za degustaciju.

Za sudionika koji uspješno odvozi četrdesetak kilometara rute, odnosno prikupi potvrde od svake vinarije čije je vino kušao usput, već tradicionalno je predviđen prigodan dar, a dobiva ga prilikom zajedničkog objeda, priređenog na kraju biciklijade.

Prije starta, svaki se biciklist imao upoznati pravilima, koja predmnijevaju punoljetstvo ili pisani pristanak roditelja ili staratelja za mlađe od 14 godina, a baš nitko u internacionalnom društvu nije se mogao pridružiti skupini vozača brdskih dvokotača bez zaštitne kacige.