Dalmatinski Bike & Wine Tour

 

Na samom početku ljeta, ponovila se treći put jedinstvena biciklistička tura koja nastoji povezati krajolike s enološkom i gastronomskom baštinom šire zadarske regije, te tako već uhodanom kulturnom turizmu starog kamenog grada dodati dašak sportskog avanturizma u njegovoj okolici.

Nadin, Ražnjevića dvori u Polači,  utvrda Kličevica, Kaštel Benković u Benkovcu… Unaprijed utvrđenom rutom krenula je vesela biciklistička povorka, da bi se zaustavila na trima predviđenim postajama, gdje su je srdačno dočekali vinari s punim čašama lokalnih vina i domaćih jela za degustaciju.

Za sudionika koji uspješno odvozi četrdesetak kilometara rute, odnosno prikupi potvrde od svake vinarije čije je vino kušao usput, već tradicionalno je predviđen prigodan dar, a dobiva ga prilikom zajedničkog objeda, priređenog na kraju biciklijade.

Prije starta, svaki se biciklist imao upoznati s pravilima, koja predmnijevaju punoljetstvo ili pisani pristanak roditelja ili staratelja za mlađe od 14 godina, a baš nitko u internacionalnom društvu nije se mogao pridružiti skupini vozača brdskih dvokotača bez zaštitne kacige.