Mađarska “operacija tigar”

 

Trinaest godina smatra se visokom dobi za mačku, makar se radilo i o zastrašujućem vladaru prašume. A s njom dolaze i zdravstveni problemi tipični za sva bića kad mladost prođe. Tako je tigar Igor, maneken segedinskog parka divljih zvijeri, počeo pobolijevati od kostobolje.

No, imao je sreće: danas se relativno jednostavnim postupkom korištenja vlastitih matičnih stanica može olakšati ta vrsta boli. Koristi se prvenstveno u ljudi, ali znanost bilježi da djeluje i kod psa, domaće mačke i konja. Sad se tom popisu pridružio i tigar, zahvaljujući veterinaru Róbertu Gippertu iz Kaposvara, koji je osmislio operativni zahvat na Igorovom kuku.

Tzv. Lipogems postupak neinvazivna je i bezbolna akcija, tijekom koje se uzima uzorak masnog tkiva iz abdominalne stijenke, te se zatim enzimskom ekstrakcijom mezenhimalnih matičnih stanica osigurava njihovo preuzimanje u problematičnim područjima posebnim filtrima, na temelju normalnih tjelesnih procesa.

Ovaj postupak do sada je prošlo oko trideset tisuća ljudi širom svijeta, a 550 pacijenata je samo u SAD-u. Ciljane poteškoće su različite i praksa pokazuje da djeluje kod sve većeg broja zdravstvenih problema. Već je zaživio u plastičnoj kirurgiji, a ispituje se njegova primjena i u liječenju autoimunih bolesti.