Fertő, kulturni krajolik

Na sjeverozapadnom vršku Mađarske nalazi se jezero Fertő  – hrvatskim imenom Nežidersko jezero, njemačkim Neusiedler See. Tko ga još nije posjetio, ima mnogo razloga da to promijeni.

 

Najveće je to slano močvarno jezero u Europi, a pustinjski predjeli oko njega najzapadniji su dio euroazijskih stepa. Najvećim dijelom od gotovo tri četvrtine zapravo se prostire na tlu Austrije.

No unatoč zemljopisnoj podijeljenosti, ta se regija ipak može smatrati prirodnim jedinstvom i tako u stvarnosti funkcionira. Već stoljećima ono održava tradicije vinogradarstva i stočarstva.

Široko područje oko jezera u podnožju alpskog lanca ima posebnu klimu u kojoj se miješaju kontinentalni, mediteranski i atlantski utjecaji. To stvara biljna i životinjska staništa kakva se drugdje rijetko susreću. Jedan je to od presudnih razloga što je Nežidersko jezero s okolicom UNESCO 2001. godine uvrstio na popis svjetske baštine.

 

Neobično je i ovdašnje jedinstvo kulturnih nasljeđa. Recimo, dvorac Esterházy, koji se smjestio u jednom mirnom kutku nedaleko od jezera, mnogi uspoređuju s pariškim Versaillesom ili bečkim Schönbrunnom.

Svoje zlatno doba proživio je u XVIII. stoljeću, kada su ovamo navraćale i okrunjene glave.

A jedna od najslavnijih glazbenih osoba, što je u plemićkoj obitelji Esterházy pronašla iskrene ljubitelje njegove umjetnosti i darežljive mecene, bio je austrijski skladatelj i dirigent Joseph Haydn.