Stari automobili za novu mladost

Walter Mayrl iz Pustertala jedan je od onih hobista koji ne odustaju. Rijetko putuje, a kod kuće većinu slobodnog vremena posvećuje starim automobilima, koje pretvara u ponosne oldtimere.

 

Automobili su mu cijeloga života bili i ostali velika strast: za radnoga vijeka bavio se električarskim zanatom, a sada, kao umirovljenik i hobist, svaki dan popravlja zahrđale “starčiće”. Dosta je to neplaćenih sati, ljubavi, strpljenja i znanja. Jer svaka pojedinost mora biti vjerna originalu.

Kolege iz južnotirolskoga studija RAI-Bozen zatekli su toga stručnjaka za metalne konstrukcije upravo za radnim stolom, dok brusi dijelove rastavljenog talijanskog oldtimera iz tridesetih godina prošloga stoljeća. Vlasnici ga više nisu htjeli popravljati, bio je otpisan.

Jednome otpad, drugome blago – stara je izreka. “Trebaju mi svi ovi dijelovi”, kaže WALTER MAYRL dok prebire po komadima lima koji su odavno izgubili boju. “Moram ih očistiti, ostrugati hrđu, podmazati… Inače, dijelove dobivam bez većih teškoća. Uglavnom preko Interneta.

Čim nađem kontaktnu osobu, stupam u vezu s kolekcionarima. Dakako, moram uravnotežiti troškove. Ali ne bih nikad prodavao svoje oldtajmere – svi ostaju u garaži.”

Neki su primjerci zaista posebni i rijetko ćete ih vidjeti još igdje drugdje, pogotovo ne u voznom stanju. No, stignete li do Walterove garaže, možete se nadati i vožnji u nekome od njih. Naravno, ne predugoj.