Priča o cirkusu – jučer , danas, sutra

 

Cirkus je opet u gradu! Miris prženih badema i šećerna vata… Neobični likovi i dresirane životinje…  Tako je bilo nekad. Međutim, među ovih 80 starih cirkuskih vagona više nećete naići na putujuće kaveze. Nakon više od četiri desetljeća postojanja, circus Roncalli slijedi glasove zagovornika zaštite prirode sa svim njezinim bićima. Umjesto pravih životinja, sad ondje nastupaju – hologrami. Novi program zove se “Pripovjedač: jučer-danas-sutra”,  jer vrijeme je velikih promjena, ponajviše uvođenja 3D tehnologija.

Ovaj cirkus koji je svoju prvu predstavu imao u svibnju 1976. u Bonnu, osnovala su dvojica Austrijanaca: Bernhard Paul i André Heller. Ime je dobio po scenariju za film njihova sunarodnjaka Petera Hajeka “Sarah Roncalli, Tochter des Mondes” (Sara Roncalli, mjesečeva kći). Koliko je postao slavan tijekom godina, govori činjenica da je 1986. na prvom programu njemačke televizije ARD prikazano šest nastavaka serije o životu u njemu. Bio je i prvi njemački cirkus koji je gostovao u Moskvi.

Na čelu mu je i dalje Paul, koji se također pojavljuje u programu kao klaun Zippo. Nakon jeseni u Bavarskoj, i predaha u svojem zimskom sjedištu u Kölnskom okrugu Mülheim, artisti Roncallija su otvorili “Originalni božićni cirkus” u berlinskoj dvorani Tempodrom, koji traje od 19. prosinca do 5. siječnja. U proljeće opet kreću na svenjemačku turneju, a u listopadu se “vraćaju korijenima” – nastupima u Beču i Grazu.