Obnova dunavskih luka

 

Već 120 godina putnički vodni prijevoz u Mađarskoj uglavnom je usmjeren na Dunav kao međunarodni plovni put. Ove je godine vodenim putem u Mađarsku stiglo i iskrcalo se na obalama Dunava gotovo tristo tisuća turista. To je 13 % više nego prethodne godine. Očito, postoji potreba za obnovom starih i izgradnjom novih pristaništa.

Koordinacija toga posla povjerena je najvećoj nacionalnoj tvrtki za prijevoz putnika “Mahart PassNave Passenger Ship Ltd.” Njezin generalni direktor Gábor Spányik predviđa da bi neke luke mogle biti potpuno obnovljene do kraja 2020.

Dio je to velikog ulaganja u pojačanje dunavskog transporta u cjelini. Jedan od elemenata je i pojačanje potencijala riječnog javnog prijevoza s polazištem u Budimpešti. On bi obuhvatio između 500 i 1000 putnika na dan i rasteretio kopnena gradska prometala. Uz brži prijevoz, to nužno uključuje i razvoj nekretnina uz rijeku, nove urede, stambene zgrade, a pogotovo sveučilišta.

Vrlo je važno da brodovi budu brzi, a kad se putnicima budu nudile i zadovoljavajuće dodatne usluge tijekom boravka na njima – primjerice dobra i pristupačna hrana, televizijske vijesti, bežični internet – to može biti prava alternativa korištenju automobila u unutrašnjosti zemlje.