Medenjaci iz Öttömösa

Na cijelom srednjoeuropskom prostoru posebno mjesto među božićnim slasticama zauzimaju medenjaci. Tako je i u Mađarskoj. Ali u jednoj maloj manufakturi u selu Öttömös nedaleko od Segedina rade ih cijele godine.

 

Medenjak je kolač koji se pojavljuje u različitim oblicima – od mekanih koji se mogu jesti odmah, tvrdih koji se peku početkom Adventa kako bi bili najukusniji upravo za Božić, do onih koji su zapravo ukrasni suveniri. Isprva dar bogovima, jer mu je baza med, ima već dugu tradiciju darivanja i među ljudima. U staroj mađarskoj kulturi, medenjaci imaju osobitu ulogu među proizvodima što su se oduvijek nudili na seoskim vašarima, i danas su nezaobilazni i na gradskim sajmovima.

Postoje mnogi recepti za medenjake, no glavni su sastojci uvijek brašno, šećer u prahu, med i jaja. Oblikovati se mogu na više načina: rukom, drvenim kalupima s negativom uzoraka u koji se masa utiskuje, ili metalnim rezačima za razvaljano tijesto. Pečeni kolači obično se premazuju bojama od želatine i ukrašavaju sjemenkama suncokreta, bundeve, bademima, kardamomom, sezamom…

Vješti kuhari dodat će komadiće ogledala ili ukrasni papir, a oni najbolji će po gotovom medenjaku crtati tankim nitima pjene od jaja, koja sušenjem pobijeli.

U selu Öttömösu na jugu Mađarske, to je tek početak priče o “Anitinim medenjacima”. Naime, bivša učiteljica Anita okupila je devet žena, čiji šareni kolačići zadivljuju novim modernim oblicima i živim bojama. Iako po struci nije crtačica, brzo je pokazala svoj talent u ovom kreativnom zanatu. “Uvijek sam voljela iz hobija izrađivati sitne predmete, baviti se malim ručnim radom. Uistinu mislim da ova djelatnost iziskuje ozbiljnu kreativnost i nalazim u njoj izazov. To je posao, a ujedno hobi i relaksacija”, kaže licitarka ANITA KRABÓTNÉ TANÁCS.

U početku se zapravo igrala pekući kolačiće raznih oblika i uzoraka za prijatelje, a to se brzo pročulo i izvan sela od svega sedamsto stanovnika. Kad su počele stizati narudžbe, dosjetila se i učinila za mnoge neočekivan korak: otvorila je obrt. Mnogi su bili skeptični, ali kako se održala u poslu od 2015., sve je manje sumnji, a sve više posla. Danas se može pohvaliti s tri tisuće prepoznatljivih oblika medenjaka: od rascvjetanih srca i malih snjegovića do golemih adventskih vijenaca i nezaboravnih svadbenih torti.