“Lažna istina” Alison Jackson

 

Možete li zamisliti englesku kraljicu Elizabetu II. uhvaćenu u trenutku dok radi selfie? Ili zvijezdu reality showa Kim Kardashian kako rađa dijete uživo pred očima svekolike televizijske publike? Lady Di koja nam pokazuje srednji prst? Ali sve je to dokumentirano na fotografijama. Istina, malo su dorađene. Riječ je o umjetničkim djelima koja su na rubu kiča, jednako kao vijesti i mnogi drugi programi što smo ih već dugo prisiljeni gledati na svim vrstama ekrana.

To je i glavna poruka američke fotografkinje Alison Jackson, dobitnice mnogih međunarodnih priznanja, među kojima i prestižne nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti BAFTA. Prvi put u povijesti predstavlja se u Austriji, u bečkom Muzeju fotografije “Galerie Westlicht” jedinstvenom izložbom pod naslovom “Fake Truth” (Lažna istina), koja ondje ostaje  do 26. siječnja 2020.

Ona istražuje mutne granice između realnosti i izmišljotine u svijetu kakav danas serviraju mediji, jaz između pravih i “lažnih” vijesti i konfuziju koja iz toga nastaje. Tako se poigrala i s glavnim promotorom toga pojma, sadašnjim predsjednikom SAD-a: na jednoj od fotografija je Donald Trump s Miss Mexico u vrlo indiskretnoj pozi na stolu ovalnog ureda. “Trump je pravi majstor manipulacije i medija, on se igra naslovnim natpisima i negativnim člancima”, rekla je Alison Jackson novinarima ORF-a prilikom otvaranja izložbe.