Dvorac umjetnika Škofja Loka

 

Jedan od simbola Škofje Loke je srednjovjekovni dvorac, što su ga nakon doseljenja sagradili biskupi iz bavarskoga grada Freisinga. U povelji iz 1215. spominje se kao “vrlo čvrst dvorac” (castrum firmissimum) s moćnom četvrtastom kulom u dvorištu. Bilo je to stalno sjedište skrbnika tojest upravitelja, a biskup je dolazio povremeno i odsjedao onoliko koliko mu je bilo potrebno da dobije uvid u rad svojeg gospodarstva. Zdanje  gotovo potpuno srušeno u potresu 1511. obnovio je biskup Filip.

Danas je dvorac namijenjen ponajprije zbirkama Loškog muzeja, koji je osnovan 1939. U njemu se može slijediti povijesna, kulturna, umjetnička, etnološka i prirodna povijest cijeloga kraja. U prizemlju, na prvom katu i u podrumu izložene su kopije gotičkih freski. Tu je i galerija likovnih umjetnika Škofje Loke 20. stoljeća, ujedno dom udruge njih 72. Oni sad predstavljaju više od 140 svojih djela golemom preglednom izložbom u povodu 40-te obljetnice. Dio je to cjelogodišnjeg projekta koji je počeo u 2019., a završava u ožujku 2020.

Izložba naglašava važnost članova udruge za kulturni i umjetnički život Škofje Loke i okolice, a uključeni su svi članovi, bez obzira na medij u kojem se izražavaju. Kako bi se naglasio obljetnički smisao izložbe, odabrana su po dva djela od svakog autora – jedno ranije i jedno kasnije. Kustosi Barbara Sterle Vurnik i Boštjan Soklič fokusirali su se na umjetničku dosljednost, uvjerljivost sadržaja i originalnost, ne želeći prikazati samo najatraktivnija ili monumentala djela, već ono što najbolje odražava umjetnički razvoj svakoga autora.