Bakljada u klancu Breitachklamm

Vrhunska blaga nudi nam priroda. Oblikovala ih je milijunima godina, a o nama ovisi kako ćemo ih očuvati. Mjesto na koje sad idemo poznato je već deset tisuća godina na jugu Bavarske blizu Oberstdorfa: jamski sustav Breitachklamm.

 

Jedan od najimpresivnijih geotopa u Bavarskoj i jedna od najpopularnijih atrakcija u pokrajini Allgäuu prostire se od Oberstdorf-Tiefenbacha do susjednog Kleinwalsertala. Breitachklamm je jedinstven prirodni spomenik, najdublji kameni kanjon srednje Europe. Procjenjuje se da je na tom mjestu prije otprilike 23 tisuće godina ledenjak Iller počeo rasti i gurnuo svoj ledenjački jezik u podnožje sjevernih ogranaka Alpa na današnjoj granici Njemačke i Austrije. Slijedom toga nastao je ledenjak Breitach, a stvaranje samog klanca počelo je s njegovim otapanjem prije desetak tisuća godina. Težina leda bila je prevelika za vapnenu podlogu i nastala je dijagonalna pukotina, kroz koju je voda našla put 90 m niže. Nastala je klisura duboka govoto sto metara.

To čudo stvaranja zemaljskog krajolika ljudima je učinio dostupnim pastor iz Tiefenbacha Johannes Schiebel početkom 20. stoljeća.  Budući da se klanac do tada mogao vidjeti samo iz Walsertala, on je razvio ideju o pristupu i iz Breitacha. Ujedno je želio stvoriti nova radna mjesta u svojoj zajednici i poboljšati loše životne uvjete njezinih stanovnika. Osnovao je udrugu za uljepšavanje Oberstdorfa, koja u početku nije imala većeg uspjeha, ali nije odustao. Prva grupa od nekih dvadeset radnika probila je put do klisure u rekordnom roku. Manje od godinu dana kasnije, 4. lipnja 1905., uz svečano otvorenje, župnik je u svojem dnevniku napisao: “Uz Božju pomoć, vrlo je opasno djelo dovršeno bez ijedne nesreće.”

Danas Breitachklamm privlači više od tristo tisuća posjetitelja svake godine. Dolaze samo u šetnju ili na pravi višednevni izlet. Iskustvo boravka u prirodi Breitachklamma moguće je doživjeti hodajući po savršeno pristupačnim i osiguranim stazama. Ljeti se u živoj vodi što teče kroz hladne stijene ogleda sunce, a vrijedi doći čak i za kišna vremena, jer što je više vode, Breitachklamm je impresivniji. Jame su otvorene za posjetitelje tijekom cijele godine, osim nekoliko tjedana u jesen i proljeće, zbog topljenja snijega ili preobilnih kiša. Ali uprava pridržava pravo zatvaranja u bilo kojem trenutku iz sigurnosnih razloga ili zbog vremenskih neprilika.

Najpopularnije su ture: “Kroz Breitachklamm do Söllereckbahna”,”Kružna šetnja kroz klanac”, “Staza planinskog sedla”, a pogotovo “Divlja i romantična dolina Breitach”. Već nekoliko godina organiziraju se planinarske bakljade u jamama tijekom zimskih večeri. Prvi su ih isprobali dobri poznavatelji terena, a svaki put sudjeluje oko dvjesto ljudi. Jer, ako je ovdje dnevna šetnja tako spektakularna – kako li je tek noću? Osvijetljen bakljama, kameni spomenik je bljesnuo u svoj svojoj divljoj krasoti.