Olimpijada Alpenbart

 

Narod kaže da muškarca čini brada – jer je znak snage i zdravlja, a i odraz je mode svakog vremena. Bradu podrezuju, pletu, pa i farbaju. U švicarskome kantonu Graubündenu godišnja olimpijada prima samo guste i  dojmljive pune brade…  Koja je od njih najljepša?

 

Autor:    Martin Hanni

Kamera: Agostino Fuscaldo

 

U Churu,  glavnom gradu kantona Graubündena, svake se godine održava izbor najljepšeg od najljepših bradonja Alpa. Bradonje su ondje inače između obrijanih u manjini, i omiljeni su motiv za slikanje svake vrste.

Peter Laube, inicijator natjecanja nazvana Alpenbart kratko ih opisuje: “Bradonje su ekstrovertirani. Ne bježimo od kamera…”

“Alpenbart” ima samo jednu kategoriju: punu bradu. Po tome se razlikuje od svih drugih natjecanja.

Peter Laube precizira: “Drugi imaju do 16  kategorija, a mi samo punu bradu.”

Neki bi se provukli i s tanjim modelima, ali teorije: puna je brada znak muževnosti.

Sudionici su stigli iz  Austrije, Švicarske i Njemačke, osobito iz Bavarske.

Prije nego što svaki bradonja pojedinačno dođe pred žiri, nastupe svi skupa.

Što bradu čini “alpskom”?

Članica žirija Ida Laube pjašnjava: “Alpska je narasla prirodno, nije brijana ni korigirana.Važno je da muškarcu dobro pristaje.”

Onda znalci procjenjuju svakoga bradonju i njegovu i  bradu. Ni žiri ni sudionici ne boje se dodira, ako je brada savjesno njegovana.

Sudionik natjecanja Albert Schmidt govori kako održava ljepotu: “Bradu često peremo, dovoljno je malo vode, osobito nakon umaka. Savjet? Srebrni šampon, da bude lijepe bijele boje.”

Tu je i bradonja iz Sjedinjenih Američkih Država, a bradonja iz Južnoga Tirola Augustin Maier iz Sarntala ljeti radi  u Graubündenu. On kaže: “Bradu puštam od svoje dvadesete godine, od vojske. Isprva sam imao špic-bradu, a ovu gustu i bujnu puštam otkad radim na planinskim pašnjacima kao  pastir. Lani mi je prijatel savjetovao da se natječem.”

Bradonjama kao što je Augustin Maier uzori su povijesne bradonje: tirolski junak Andreas Hofer ili  Karl Marx kojeg gotovo utjelovljuje olimpijac Herbert Dobner koji kaže: “Već se 15 godina natječem. Svi me pozdravljaju – evo našeg Marxa.”

Žiriju nije lako. A veselo natjecanje uz  pratnju alpskog roga sve ih drži u napetosti do posljednje  sekunde. Valja dobro razlučiti prave bradurine od stiliziranih bradica.  

A kakve šanse ima bradonja  kod ljepšeg spola? Peter Reichen daje stručno mišljenje temeljeno na iskustvu: “Žene su isprva suzdržane, pa i  negativne… Ali čim dotaknu bradu, sve se  mijenja.”

Žiri napokon bira među probranim finalistima. Pobjednik je Kurt Rohner, Švicarac iz Rheintala kod St. Gallena. Njegov je savjet: “Bradu moramo intenzivno njegovati i čuvati. Za razliku od kose, ne treba joj fen. Najbolje je da se brada prirodno osuši.”

Nije stigao do samog vrha, ali Augustin Maier iz Sarntala dobro se plasirao: na desetom je mjestu. I  presretan zbog toga… Nakon  natjecanja, vraća  se na pašnjake. I dogodine planira ovamo doći za Alpenbart 2013.