Celjska kula kao Teatar strave

 

teater groze2a

 

Obasjani zastrašujuće crveno, na izložbi u kompleksu Starog grada Celje, mogu se razgledati stolac za saslušavanje, sprava za rastezanje, kotač za lomljenje, stup srama, sjekira za obezglavljivanje….

Zatim sramotne maske, frula i gusle, i najgora – željezna djevica. ˝To je drvena sprava, u koju bi zatvarali osuđenike: u unutrašnjosti su oštrice, koje bi se kada su zatvorili vrata, zabile u nevitalne dijelove ljudskog tije˝, objašnjava kustos ANDREJ STUDEN.

U novovjekovnim kaznenim postupcima proces istrage i izricanja presude odvijao se iza zatvoren ih vrata i strogo se razdvajao od javnog proglašavanja presude i kažnjavanja. Priznanje je u biti bilo krunski dokaz.

Ekstremno nasilni oblici torture u pravilu bi uvijek iznudili priznanje, iako lažno, slijedila bi javna osuda i kazna; na stratištu bi se zatim odvijao teatar strave, spektakl krvnika.

A danas, kada kod nas službeno više nema torture? Kustos Studen kaže: ˝Zapravo bismo se mogli pitati jesmo li danas imalo civiliziraniji od naših predaka. Zastrašujuća usmrćenja, primjerice terorista, većina ljudi prati naaslađujući se.˝

Stalna izložba replika sprava za mučenje od 16. do 18. stoljeća nazvana je ˝Teatar strave˝ i može se razgledati u podrumu Friderikove kule u Celju.