Oskar Maria Graf, riječ živa 50 godina od smrti

 

Graf2

 

Oskar Maria Graf na fotografiji u svojem legendarnom bavarskom odjevnom predmetu – naime, u New Yorku su već uoči Drugog svjetskog rata bavarske kožne hlače postale njegovim zaštitnim znakom.

Hirovit i strastven, građanin svijeta i buntovnik, bijaše on istaknut pisac. Najpoznatije mu je djelo ˝Život moje majke˝.

Ovaj je pacifist bio izrazito politički angažiran, želi potcrtati MARION BÖSKER iz minhenskog izložbenog prostora Literaturhaus: ˝Dakako, važna je 1933., kad su ovdje u Münchenu spaljivali knjige – ali ne i knjige Oskara Marije Grafa. Prosvjedovao je svojim sredstvima, stiliziranim pisanim jezikom i sročio protest pod naslovom Spalite me!˝ A sam književnik OSKAR MARIA GRAF je rekao: ˝U Beču sam napisao poziv neka me spale, pa su me dodatno spalili i u auli Sveučilišta u Münchenu.˝

Od 1938. živi u egzilu u New Yorku. Ondje je postao građanin SAD-a i mirotvorac – energično je precrtao riječi ˝braniti zemlju s oružjem u ruci˝. Na Manhattan je pak donio svoj bavarski način života. Pomišljao je na povratak u Bavarsku, ali s godinama je sve više blijedjela slika stare domovine. Graf je umro 1967. u New Yorku.

Urnu su mu sad prenijeli u München. Domovina ga je opet dobila.