Melanijina Sevnica

 

Prvi se put dogodilo da je naturalizirana Amerikanka, rođena izvan Sjedinjenih država, postala prva dama SAD-a. Njen materinji jezik je slovenski i odrastala je u Sloveniji, u Sevnici – mjestu s približno pet tisuća stanovnika. Njeni sumještani se nisu usudili vjerovati da bi se to moglo dogoditi i sada su ponosni što su dio svjetske priče. Svakom se čini da ju je poznavao ili susreo, no sa sigurnošću to ne mogu tvrditi, jer Melanija Knavs je bila suzdržana, nezamjetna i usredotočena na ono što je radila. Gradska uprava, turistički radnici, ugostitelji … svatko u ovom inače poduzetničkom mjestašcu želi nešto zaraditi na račun neočekivane slave. No ipak su se pri korištenju imena i lika svoje nekadašnje sugrađanke susreli sa zaprekama. Zarađivanje na prezimenu aktuelnog američkog predsjednika i liku njegove prve dame je zaštićeno.

 

Autor: Amir Muratović

Snimatelj: Bernard Perme

 

MELANIJINA SEVNICA1a

 

Veličanstvena rijeka Sava stoljećima je dijelila zemlje Štajersku i Kranjsku. Na brežuljcima uz rub rodne ravnice bili su nanizani posavski gradovi, uz koje se odvijao živahan riječni promet.

Sevnički dvorac najprije se zvao Liehtenwalde, što svjedoči o tome da su tu bile svjetle šume. Njegovi počeci sežu u 12. stoljeće, a današnji je kasno renesdansni izgled dobio, kada je gotovo jedno stoljeće bio u vlasništvu obitelji Moscon. Luterovski podrum, koji je bio protestantska molionica, tada je promijenjen u obiteljsku griobnicu.

Dvorac je i danas središte kulturnog događanja u gradu. U jednoj od kula sačuvan je i prostor koji je u cijelosti oslikan freskom četiri godišnja doba.

Posjete Sevnici nevjerojatno su se povećale u trenutku kada je nekadašnja Sevničanka Melanija Knavs postala prva dama Sjedinjenih država. Odjednom su nagrnuli izvjestitelji iz cijelog svijeta i tražili detalje u vezi s Melanijom.

Redatelj JURIJ GRUDEN kaže: ˝S nekima se našalim da se pored sevničkog dvorca gradi Trump Tower. To ljudi trebaju, neku takvu bajku, neku nevjerojatnu stvar. Mislim da je sigurno da sve medijske kuće traže upravo to.

Zanima me sve to što medijske kuće ne uspiju uhvatiti u objektive. … Kada se kamere i svjetla ugase, onda praktički ja pokušavam uhvatiti: kako se mijenja Sevnica, kako se mijenjaju Sevničani, a s ovom pričom, koja je jedinstvena, neponovljiva i zbog toga je neophodno to zabilježiti.˝

MELANIJINA SEVNICA8a

Autohtona vinova loza na ovom području je modra frankinja, kojoj u Sevnici svake godine posvete festival. Zato je na prvom mjestu među proizvodima posvećenim prvoj dami upravo vino.

Vinar ZDRAVKO MASTNAK otkriva: ˝Misao da četvorica vinara udruže vino u državi Sloveniji nije svakidašnja. A nas je nadahnulo to da smo to pripremili za First Lady. Neću reći  da je to veliko vino, ali jest ono što modra frankinja  mora biti: ugodno, pitko, voćno i svježe.˝

Kada su se prije više od pola stoljeća dvojica domaćih proizvođača natjecali u tome čija salama je bolja, ustanovili su  salamijadu – natjecanje domaćih salama. U Seoskoj zadruzi Sevnica proizvodi se Tradicionalna sevnička salama, a spomenuta se serija prodaje pod robnom markom First Lady.

Jedna od najstarijih tvornica u Sevnici je Kopitarna, gdje se proizvode klompe, pa i kalupi i ulošci za cipele s oprugom. Razvijen je i drveni potplat s elastičnim pregibom. Svojoj nekadašnjoj sugrađanki u Washington su poslali papuče, što nose naziv njenog novog doma.

U obližnjoj slastičarni prodaje se torta Melanija. Tu su još kava, palačinke, med… Svatko traži svoju priliku, tvrdi kuhar ELVIS SUHOPOLJAC i dodaje: ˝Kad je Donald Trump bio izabran, u čast Melanije napravili smo slasticu Melanija, zatim smo došli na ideju da napravimo i Predsjednički burger.

MELANIJINA SEVNICA5a

U njega smo stavili jalapeno papriku, jer paprika eto potječe iz Meksika, a ‘šarf’ je poput Trumpa, koji baš ne voli Meksikance… A na vrhu smo od prepečenog sira napravili jednu kapicu, da asociira na predsjedničku frizuru… Uz to ide ‘dolar’ krumpir, jer predsednik ima puno dolara.˝

Obnovljen je stambeni blok u kome je odrastala prva dama Sjedinjenih država. Uz osnovnu školu, koju je nekada pohađala, nalazi se pekara i slastičarna. Vlasnicu s Melanijom povezuje i zajednički datum rođenja: 26. Travnja. ˝Željeli smo nekako napraviti mješavinu Amerike i Sevnice i tako smo napravili našu pitu Prva dama, koja je poput američke pite, koja je obogaćena jabukama iz naše okolice. Mislim da svi u Sevnici možemo biti ponosni što imamo Melaniju, što je Sevničanka, što je prva dama Amerike, te je pronijela ime Sevnice i cijelog područja u cijeli svijet˝, govori vlasnica pekare MAJA KOZOLE POPADIĆ.

Tvornice odjeće, u kojoj je radila Melanijina mama, više nema. Mladi danas traže posao u većim gradovima i većim državama. Poput Melanije Knavs, koja je prije trideset godina svoju manekensku sreću potražila u Italiji i zatim preko oceana.