Kupanje u špiljama Miskolctapolca

 

U Miskolctapolci na sjeveroistoku Mađarske 1920-ih godina je započeo turistički život. Područje za odmor u zagrljaju brda postalo je sve poznatije i već se prije II. svjetskog rata javila i zamisao o izgradnji kupališta. Ubrzo se pokazalo da vode ovako visoke temperature na krasu nigdje drugdje u Europi nema. Voda od 30 stupnjeva Celzija i klima špilje podjednako imaju ljekovito djelovanje i budući da za korištenje vode nema nikakve kontraindikacije kupači se mogu vremenski neograničeno zadržavati u bazenima izdubljenim u špilji.

 

Autorica: Mónika Kiss

Snimatelj: László Szögi

 

Cave bath0

 

Naša kamera upravo je bućnula u kupalište s toplom vodom u špilji koje je i u svjetskim razmjerima jedinstveno! Nalazimo se u sjeveroistočnoj Mađarskoj, na zapadnom dijelu gorja Bükk, na osobitom mjestu gdje kraška voda sa površine i termalna voda koja izbija iz podzemlja zajedno donose ozdravljenje.

Ali započnimo turu u špilji suhim nogama, zakoračujući dobrano unatrag u vremenu. Nakon onih koji su ovdje živjeli u prapovijesti, već su i benediktinski redovnici XIII. stoljeća iskoristili snagu ovdašnje ljekovite vode. Potom su u 1700-tim godinama na prijedlog Crkve napravljeni prvi bazeni s ljekovitom vodom. Znatni pomaci su se zbili na početku XX. stoljeća.

BEÁTA SCHEITZNE, voditeljica kupališta, nastavlja tu povijesnu priču: ˝1941. godine predana je na korištenje ova prekrasna kupališna hala u kojoj sada stojimo. Otada su je već obnovili, ali treba znati da se konstrukcija kupole koju vidimo gore još i sada otvara s mehanizmom koji su tada postavili.˝

Na trgovima i hodnicima prave špilje sa stalagmitima i stalaktitima, u natkrivenom plivalištu prirode možemo se diviti neobičnim oblicima tvorevina koje su jedinstvene u Europi. U blagotvornim djelovanjima koja pruža priroda kupači danas mogu uživati i na vodenoj površini špilje koja je veća od tisuću četvornih metara.

 

Cave bath05

˝Što je kod nas posebnost? Gosti često govore: Ovo je termalna voda, ali nije dovoljno topla! Jer ima ‘samo’ 30 stupnjeva. Ali treba znati da je u Europi jedinstvena pojava da u špilji bude ovako topla voda˝, oruča dalje BEÁTA SCHEITZNER.

Liječiti se uz kupanje, igru, šalu? Nema bolje od toga! Ovdje gosti mogu plivati iz jednog špiljskog prolaza u drugi, u dubokoj jami ili u udubinama koje je u stijeni načinila voda. Zrak je, jer smo u špliji, kristalno čist, lišen prašine i polena, a vlažnost zraka je 100 %.

Vodena područja špilje i na otvorenom već se više desetljeća upotpunjuju dijelom za rehabilitaciju. Zato je došla i SÁNDORNÉ SZILÁGYI: ˝Gimnastika pod vodom je meni vrhunac, to je najbolje! Istezanje u vodi i masaža, i to je jako dobro. I dobivamo blatnu kupku za istrošene zglobove.˝ Prati je SÁNDOR SZILÁGYI: ˝Reumatično ovapnjenje, meni posebno u struku i na ramenu, za to ću sada dobiti terapiju. Gimnastika pod vodom, kako vidim, jako je dobra.˝ TIBORNÉ PADOS govori u ime svoje i suprugovo: ˝Mi već najmanje 15 godina dolazimo ovamo svake godine, općenito na dvije kure godišnje. Dolazimo radi terapije. Gimnastike, masaže i poslije malo izađemo…˝

 

Cave bath1

Gosti su 2016. Špiljsko kupalište u Miskolctapolci izabrali za ˝kupalište godine˝ u Mađarskoj, gdje se ipak mogu naći dijelovi špilje koje se može obići i suhih nogu.

˝I danas imamo prolaze koje bismo kasnije jako željeli iskoristiti. Početkom godine kada imamo redovan prekid običavamo uvesti goste iza kulisa i pokazujemo im područja koja još nisu iskorištena i koja će nam kasnije značiti nove mogućnosti˝, završava voditeljica BEÁTA SCHEITZNER.

Kupalište u špilji koje je bez premca u Europi i zimi i ljeti osigurava višednevni program zaljubljenima u kulturu kupanja i nije Miskolctapolca nedavno slučajno dospjela među deset najljepših kupališnih mjesta Europe.