700 godina ljekarne Male braće

 

Ljekarna male braće u Dubrovniku jedna je od najstarijih u Europi. Osnovana je daleke 1317. godine i jedna je od omiljenih turističkih atrakcija Dubrovnika. Uz bogatu zbirku ljekarničkog pribora, starih recepata, najveću čar ljekarni daje činjenica da još i danas radi što je prava rijetkost u svijetu. Posebnu popularnost ljekarna duguje pripravcima od ljekovitog bilja koje se i danas rade ručno, prema starim samostanskim receptima.

 

Autorica: Vesna Zovko

Snimatelj: Mile Tapavički

 

MalaBraca4a

 

Kada iza plavih brda, posutih ljekovitim travama, kupinom, grmovima brnistre, proviri Dubrovnik, počinje bajka.

Ljubav je to na prvi pogled, posvjedočit će mnogi posjetitelji  koji sretno obilaze brojne znamenitosti Staroga grada.

Jedna od omiljenih je Samostan Male braće koji unatoč vrevi odiše mirom i tajanstvenošću… S raskošnom crkvom, klaustrom u kojem buja mediteransko bilje, glazbenim arhivom, muzejom u sklopu kojeg je jedna od najstarijih ljekarni u Europi. Ove godine slavi sedamstoti rođendan.

Svaki izložak priča svoju priču: recepturni stol, pilurari, žlice za doziranje, vage, pribor za pisanje, porculanske i drvene posude, mužari… Fra STIPE NOSIĆ, provincijalni vikar pokazuje: ˝Evo ovdje je jedan, kažu iz 15.st. odnosno oko 1500-te godine. Kao što imamo više mužara koji su izrađeni upravo u dubrovačkoj ljevaonici.˝

Prvi su ljekarnici bili dakako fratri, koji su izrađivali lijekove za svoju bolesnu braću, ali i za sugrađane. Prvi diplomirani franjevac ljekarnik bio je fra  Ivan Evanđelist Kuzmić koji je čak 45 godina vodio ljekarnu Male braće.

 

MalaBraca2a

Najbrižljivije čuvani dio ljekarne bio je ovaj ormarić za otrove koji je imao šifru za otvaranje jer su se u njemu nalazili ekstrakti ljekovitih biljaka koje su u većim dozama bili smrtonosni.

˝Vele cvjetni kukurijek je toliko opasan – u literaturi se navode slučajevi da ako je stoka pasla na tom prostoru gdje je on rastao i ljudi pili mlijeko od te stoke, od ovaca ili krava – da bi se otrovali,˝pripovijeda fra STIPE NOSIĆ.

Jedna od najvećih dragocjenosti ljekarne su rukopisi s tisuće starih recepata na bazi ljekovitog bilja koje su franjevci tijekom stoljeća sakupljali sa svih strana svijeta.

Prema njima se i danasručno izrađuju ljekoviti pripravci, a najpoznatije su kreme za njegu lica. Korisnici iz cijeloga svijeta zovu ih samostanskom, rajskom, duhovnom kozmetikom.

 

Ljekarnica MAJA PUTICA miješa pripravak: ˝Evo ovdje imamo mali primjerak, jedan samo segment procesa izrade. To bi bila jedna podloga koja se rastrljava… To je dosta onako jedan kompliciraniji i teži način izrade te vrste kreme – miješa se sa vodom, eteričnim uljima, i tako nastaju te naše kreme.

MalaBraca3a

Opojni mirisi ruža, lavande, ružmarina, naranče… šire se cijelim samostanom, pa i dalje. Dočaravaju duh i dah jednog davnog vremena koje i danas nadahnjuje.

˝Sve se radi na stari način, dosta jednostavan, možda malo za današnje doba neobičan način, ali vjerojatno to i daje čar našem poslu i mi svi koji radimo u ovoj ljekarni to volimo˝, zaključuje MAJA PUTICA.

Ljubav je zapravo ono što je ovu ljekarnu i održalo tolika stoljeća. Ljubav prema Bogu, čovjeku, prirodi… Zato je i danas tu, živi ne samo kao muzejski podsjetnik, nego i kao saveznik suvremenom čovjeku u potrazi za prirodnim načinima održavanja ljepote i zdravlja duha i tijela.