Super Paradiso, raj u očima umjetnika

 

Izložbom zanimljiva imena “Super Paradiso. Moć želja” započeo je svoju šestu sezonu izložbi muzej također zanimljiva imena: Museum am Bach (Muzej kod potoka) u gradiću Rudenu u austrijskoj pokrajini Koruškoj. Naslov vrlo sugestivno ukazuje na temu. Riječ je o umjetničkom pokušaju definiranja onoga što danas znači raj za nas.

Koje su nam slike “super-raja” potrebne? Koje želje prevladavaju u društvu i kako se one izražavaju, pogotovo na Zapadu? Kolika je snaga tih želja i kako na njihovo formiranje utječu politika i marketing? Ta i slična pitanja istražuje kustos Alex Samyi odabirom tridesetak umjetnika čija je djela rasporedio unutar brižljivo osmišljene cjeline.

Neka su od imena stari znanci toga muzeja: Vooria Aria, Ona B., Detlef Löffler, Burgi Maierhofer ili danski duo “Nuleinn”, a prvi put tu izlažu slikari Karin Pliem, Alberto Storari i Lisa Rozman, te grafičar Harald Pliessnig. Pored suvremene umjetnosti, prikazan je i folklor, te stare fotografije koje prizivaju predodžbe o rajevima na zemlji kakvi više ne postoje.