Sándor Ambrus, mađarski lončar

Mađarski majstor već trideset godina u svojoj obiteljskoj kući ima keramičarsku radionicu, koja je postala središte kulturne zajednice i prava turistička atrakcija.

 

Nije on slučajno dobio nalov mađarskog narodnog obrtnika umjetnika! Mala čuda autorske keramike Sándora Ambrusa privlače u Hódmezővásárhely posjetitelje iz cijele Mađarske i inozemstva. Tijekom godina radionica mu je postala stalni izložbeni prostor njegovih nagrađenih radova. Moglo bi se reći da je on dao osobni pečat umijeću koje njegov grad baštini naraštajima.

Naime Vásárhely, kako ga zovu od milja njegovi stanovnici, među najjačim je keramičarskim središtima u zemlji. Lončarija se tu oblikovala u tri smjera. U okrugu Tabán razvili su “karirani” stil s puno glazura u različitim bojama i čestim motivima ptica. Majstori četvrti Peak najradije su koristili plavu glazuru na bijeloj podlozi i stvorili dizajn vrlo popularan širom Europe krajem 19. stoljeća. A u Novom Gradu zadržali su zelenu boju starinske keramike sa žućkastim cvjetnim ukrasima.

Nažalost, s razvojem industrijske keramike, potražnja za dosta skupljim ručnim radom prilično je opala. “I ja radim samo djelić onoga od prije dvadeset godina”, kaže SÁNDOR AMBRUS. “Iz knjiga ili u učionici ovo nitko nikada neće naučiti. A ako netko zaista želi naučiti, trebao bi jako dobrog majstora da ga poduči praktičnom radu. A za to danas nema zahtjeva.” On ne skriva tajne svoga umijeća, dapače rado će podijeliti radost oblikovanja gline sa svakim posjetiteljem koji želi sjesti za njegovo grnčarsko kolo.

 

I napokon, nije Sandor čovjek od jednog zanata. U svom prelijepom vrtu punom cvijeća povremeno organizira kulturne programe, koncerte i čitanja književnih djela, za koje se uvijek dupkom popuni dvorište kuće u središtu grada.