Plečnikova izložba iz Vatikana u Ljubljanu

 

Najslavniji slovenski arhitekt i svestrani dizajner Jože Plečnik (1872. – 1957.) uspješno se okušao i u izradi sakralnih predmeta. Njegove su posude za liturgijsku uporabu svojom posebnošću i ljepotom osigurale izložbeni prostor i u samom Vatikanu. Ondje se tijekom cijeloga ljeta moglo vidjeti tridesetak takvih izložaka, a 7. rujna su vraćeni u Ljubljanu, kako bi se izložba nastavila u tamošnjem Muzeju grada, gdje ostaje otvorena do 24. studenog 2019.

Najzanimljivijim izlošcima se smatraju dva jedinstvena kaleža i monstrance izrađene po Plečnikovim nacrtima za franjevačku crkvu u Ljubljani, te model spomenika vojvodi Janu Žižki. Pod nazivom “Plečnik i sveto” izložena su, uz same predmete iz njegove zbirke, sačuvana pisma, skice, planovi, fotografije i modeli vezani za religiozne teme.

Posebna se pozornost obraća na Plečnikovo shvaćanje religije kao osobne stvari, prirodu njegova kršćanstva, često bliskog duhu ranokršćanskih zajednica, i njegov stav prema institucionalnoj religiji. Pojam “svetoga” ovdje se tako dotiče i morala, vrline, pravednosti te, u konačnici, same arhitekture.